El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha cridat a participar en la votació de l'1 d'octubre, i ha defensat un "sí crític" contra l'"autoritarisme" del PP. En un article al diari Crític, Pisarello ha considerat que el sobiranisme republicà i progressista "no pot quedar-se a casa" tot i no compartir el full de ruta de JxSí.

"Les forces del canvi cometrien un greu error si no s'aixequen contra el PP i els seus atacs a les reivindicacions democràtiques d'autogovern", ha argumentat. Ha opinat que seria legítim un vot en blanc, pel no o pel sí, però ha apuntat que un "sí crític" tindria sentit per dos motius: "com a forma de rebel·lió contra el centralisme i l'autoritarisme", però també perquè seria "una manera d'avançar cap a la proposta de fons majoritària entre els comuns", que passa, ha dit, per un "acord plurinacional, respectuós i entre iguals entre els diferents pobles i gents peninsulars".

Pisarello ha insistit que no comparteix el full de ruta unilateral plantejat per JxSí i la CUP, però ha remarcat que, malgrat tot, "quedar-se a casa no sembla una alternativa". "Mobilitzar-nos, i votar fins i tot amb un sí pot ser una manera de rebel·lar-se contra l'autoritarisme centralista i de fer avançar un possible acord plurinacional lliure i entre iguals", ha assenyalat. Un acord, ha continuat, que "posés en qüestió el projecte oligàrquic i elitista que s'ha imposat en els últims anys" i que obrís pas a una "nova convivència republicana, lliure i solidària entre els diferents pobles" de la península.

Garanties d'imparcialitat

El número dos de Colau a l'Ajuntament ha començat l'article criticant l'estratègia unilateral dels independentistes, perquè tot i ser "legítima enfront d'un govern que ha negat tot diàleg i que ha practicat el bloqueig", alhora implica "alguns problemes innegables" quan s'aplica a un referèndum, "que, a diferència d'aturar un desnonament, exigeix assegurar garanties d'imparcialitat". 

Ha apuntat que aquesta manera d'actuar dificulta la implicació de sectors no convençuts, i més quan la majoria independentista "s'ha vist forçada a ocultar informació i a restringir el debat parlamentari" en tractar-se d'un "desafiament a la legalitat". També ha lamentat que el referèndum no hagi vingut acompanyat de mesures socials, fiscals o mediambientals, i més quan el PDeCAT "s'ha negat a votar la moció de censura al PP i ha coincidit amb la dreta espanyola en moltes de les seves polítiques antisocials".

Pisarello també s'ha queixat d'un cert discurs "etnicista, classista i carrincló" de l'independentisme, "que allunya molta gent, des de sectors populars, especialment castellanoparlants i nouvinguts, fins a sobiranistes obertament no nacionalistes". 

Tot plegat bastaria, segons Pisarello, perquè moltes persones genuïnament catalanistes i d'esquerres no participessin l'1-O, però ha considerat que seria un "error" que les "crítiques necessàries" a moltes de les polítiques adoptades pel govern de JxSí "deixin la via oberta a una intervenció autoritària del PP que lesioni encara més l'autogovern de Catalunya i que vulgui humiliar les seves institucions". 

Ple del dret a decidir

I és que el primer tinent d'alcaldia ha opinat que el sobiranisme català no pot col·locar-se en cap cas al mateix nivell de "l'ofensiu nacionalisme espanyolista" de PP i Cs, amb el PSOE sumant-se "massa sovint". És per això que ha subratllat que si l'1-O hi ha urnes i no es posen en risc els treballadors municipals, "seria difícil no implicar-s'hi", perquè un fracàs de la cita seria més que el fracàs del full de ruta d'un govern, també un "cop decisiu a la possibilitat d'avançar en l'exercici ple del dret a decidir". 

Citant el gallec Xose Manuel Beiras, ha apostat perquè les forces progressistes i republicanes espanyoles comprenguin que bona part dels sobiranismes perifèrics són aliats, igual que els moviments sobiranistes han d'entendre que també cal una aliança amb les forces d'esquerres de l'Estat. 

Així, tot i entendre qualsevol vot l'1-O, Pisarello ha considerat que un "sí crític" seria una proposta que "bona part del sobiranisme progressista podria fer-se seva" amb l'objectiu de "facilitar les aliances que permetin l'impuls d'autèntiques propostes constituents, de refundació republicana, municipalista i internacionalista en les nacions perifèriques, en el conjunt de l'Estat i també a Europa".