El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha apostat aquest dimarts per estudiar totes les vies possibles per facilitar la participació l'1 d'octubre sense posar en risc la institució de l'Ajuntament ni els treballadors públics municipals. En preguntar-li directament per la possibilitat que els locals de votació siguin de la Generalitat, ha apuntat que és una qüestió que "s'ha d'explorar", i ha aprofitat per recordar que a Barcelona, més dels 70% dels locals són precisament propietat del Govern i no del consistori. D'altra banda, Pisarello ha celebrat que Pedro Sánchez hagi defensat la continuïtat del pacte del PSC amb BComú a la capital catalana sigui quina sigui la postura que adopti l'Ajuntament amb el referèndum.

L'Ajuntament continua dialogant amb la Generalitat per veure de quina manera pot facilitar la participació l'1 d'octubre protegint la institució i també garantint la seguretat dels treballadors municipals. "Hem de protegir-los a tots, però també cal tenir en compte que un 80% dels catalans volen votar", ha argumentat Pisarello, que ha assistit aquest dimarts a l'esmorzar Primera Plana amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

"Tenim l'obligació de ser el màxim d'imaginatius possible", ha continuat el número dos de Colau, que ha indicat que cal explorar "totes les alternatives i tots els espais". Pisarello, que s'ha mostrat optimista respecte al desenllaç d'aquestes converses, ha subratllat que totes les administracions disposen de locals a la ciutat on es pot participar, i ha remarcat que la Generalitat "la primera", ja que el 70% dels espais que hi ha a la capital catalana són precisament propietat del Govern. "El que hem de fer és estudiar les fórmules per garantir a través del diàleg entre les diferents administracions que la gent es pugui expressar", ha insistit.

En preguntar-li explícitament per l'ús de locals només de la Generalitat, ha reiterat que "és una cosa que s'ha d'explorar" i que cal trobar la manera perquè hi hagi "la màxima disponibilitat de locals possible, respectant també la gent que no vol participar". 

D'altra banda, en preguntar-li per les declaracions de Pedro Sánchez apostant per la continuïtat del pacte de govern entre PSC i BComú a Barcelona malgrat la postura que tingui l'Ajuntament sobre el referèndum, Pisarello ha titllat l'afirmació de "responsable", i ha defensat que aquest acord ha funcionat "força bé" i ha millorat el govern de la ciutat, donant-li més estabilitat i reforçant les polítiques que s'havien començat a implementar. Al seu parer, el PSC ha après molt entrant en aquest executiu, i també ho ha fet BComú de l'experiència dels socialistes.

Sobre el discurs de Sánchez en matèria sobiranista, Pisarello ha celebrat que el PSOE s'hagi acostat a les posicions dels comuns en la crítica al centralisme i a les polítiques antisocials del PP, així com la seva corrupció. Un canvi que ha atribuït a la victòria de l'actual secretari per davant de l'andalusa Susana Díaz. Ara bé, ha trobat a faltar un discurs "més clar i valent" en la defensa de la plurinacionalitat de l'Estat, la sobirania de Catalunya i el seu dret a decidir concretat en un referèndum efectiu. Pisarello ha advertit els socialistes que aquestes tesis són les que ara mateix representen la centralitat del catalanisme. 

En preguntar-li sobre les declaracions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, cridant a interpel·lar els alcaldes contraris al referèndum, Pisarello ha opinat que el que cal ara és "tendir ponts més que atiar", perquè "serviria molt poc un full de ruta que en nom de l'acceleració deixés enrere una part importantíssima de la societat catalana". El primer tinent d'alcaldia de Barcelona ha advertit que "aquí no sobra ningú per defensar el dret a decidir" i ha demanat "reconèixer matisos i la pluralitat del país".

Situació semblant a Granollers

Una situació molt semblant es va produir la setmana passada a Granollers, quan l'alcalde socialista, Josep Mayoral, va anunciar que havia arribat a un acord amb el Govern perquè els ciutadans de la localitat puguin votar al referèndum de l'1 d'octubre en locals del municipi "majoritàriament vinculats a la Generalitat de Catalunya".