L'exministre Josep Piqué ha advertit que l'independentisme a Catalunya es transformarà en un moviment de reivindicació del dret a l'autodeterminació per ampliar el suport social i atreure al que ha anomenat "món Colau".

En un debat de la fundació FAES al costat del també exministre Alberto Ruiz-Gallardón i l'economista Rocío Albert, ha assegurat que l'independentisme ha fracassat perquè, segons la seva opinió, no ha aconseguit sumar la meitat dels catalans malgrat els anys transcorreguts, i per això busca ara ampliar la seva base social.

Segons la seva opinió, l'estratègia és aconseguir un "projecte més transversal" al voltant de la reivindicació del dret a decidir dels catalans, en què els partits independentistes poden coincidir amb l'esquerra d'ICV, de Podem i de les plataformes que donen suport al projecte polític d'Ada Colau.

L'exministre ha assegurat que la situació a Catalunya és greu perquè les institucions "estan al servei d'un projecte polític d’una part", i perquè s'ha assumit que el preu que caldrà pagar és "que la pròpia societat catalana es trenqui”.

Davant d'aquesta situació, creu que han de presentar batalla per contraposar idees i afrontar debats per reconquistar afectes, sentiments i ments: "Això requereix temps, paciència, però cal fer-ho. Les batalles que no es fan inevitablement es perden, aquí tots hi tenim molt a dir, les forces polítiques però també la societat civil i celebro que començo a veure certa efervescència de col·lectius contra aquesta trampa ".

"Catalunya no serà independent"

Ruiz-Gallardón ha sentenciat que Catalunya no serà independent perquè la proposta no té ni viabilitat jurídica ni política, perquè no hi ha acord dins de la pròpia societat catalana i perquè l'independentisme "ha fracassat des del principi" a les institucions internacionals.

"Quan diuen que Catalunya serà un Estat independent, menteixen", ha assegurat, i ha pronosticat que l'independentisme busca forçar que l'Estat hagi d'aplicar els últims mecanismes constitucionals per evitar la secessió, arribar a una situació de "dramatisme jurídic i polític" per justificar després el seu fracàs: "Ho vaig intentar, però no ho vaig aconseguir".

Ruiz-Gallardón ha reclamat a l'Estat que, encara que calgui arribar a aquest final "dramàtic", no cedeixi en la defensa de la unitat d'Espanya i de la igualtat dels ciutadans.

Ha agregat que el dany "provocat" pel secessionisme és enorme: "I només hem donat el silenci per resposta. El moviment (de resposta) ha de donar-se de baix a dalt, la societat catalana té enorme responsabilitat, hi ha hagut molt silenci en una part de la societat catalana".