El professor universitari José Antonio Pérez Tapias, exportaveu del corrent intern del PSOE Esquerra Socialista, ha demanat als òrgans del seu partit que facin "autocrítica" del seu paper en la crisi independentista a Catalunya i defensin l'opció de celebrar un referèndum legal pactat com a possible solució, ja que es tracta d'una demanda a què, segons ell, dóna suport entorn del 80 per cent dels catalans.

En una carta oberta publicada a la xarxa social Facebook i dirigida a l'Executiva Federal del PSOE i al Comitè Federal -màxim òrgan entre congressos- que es reunirà aquest dissabte en Alcalá de Henares (Madrid), Pérez Tapias lamenta que el PSOE rebutgés la possibilitat d'un referèndum legal pactat a Catalunya "sobre els seus possibles modes d'inserció o de relació amb l'Estat espanyol".

Tampoc el PSC no advoca per aquesta fórmula. El seu líder i candidat a presidir la Generalitat, Miquel Iceta, aposta per què els catalans votin, com la resta dels espanyols, una reforma de la Constitució i un nou Estatut.

Aquesta posició del partit és, segons l'opinió de Pérez Tapias, un dels elements que han conduït a l'actual "fracàs polític", juntament amb l'"immobilisme del PP o els desafurs jurídics de l'independentisme".

Mig centenar d'adhesions

A la carta de Pérez Tapias s'han adherit més de mig centenar de militants socialistes, entre qui es troba l'exconseller de la Generalitat Xabier Sabaté Ibarz.

L'actual degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Granada també veu imprescindible que el PSOE presenti de forma explícita el seu projecte d'un Estat federal plurinacional per a Espanya com un dels elements del full de ruta per a una solució a Catalunya.

Marcar distàncies amb el PP

Crida així mateix al PSOE a fer una revisió crítica de la interpretació i aplicació que s'ha fet de l'article 155 de la Constitució, la qual cosa exigeix, sota el seu punt de vista, "marcar distàncies respecte a les maneres autoritàries del govern del PP".

Pérez Tapias -que es va presentar el 2014 a les primàries per dirigir el partit que va guanyar Pedro Sánchez- urgeix al seu partit a què assenyali com un "excés judicial" la mesura adoptada per l'Audiència Nacional de dictar presó preventiva i incondicional per al vicepresident català Oriol Junqueras i set exconsellers pels presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

I creu necessari que el PSOE, al costat del PSC, perfili una "posició pròpia clarament reconeixible" que li permeti, al costat d'altres forces polítiques, exercir la mediació que tantes vegades s'invoca, i que "es fa més necessària encara" a la vista de l'eco internacional que està tenint la crisi, augmentat per la presència a Brussel·les del president de la Generalitat Carles Puigdemont.