El president del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos, ha afirmat que "la democràcia no consisteix a votar sobre tot i quan un vulgui", respecte de la tesi que no es pot sancionar ningú per posar les urnes.

En una entrevista que avui publica La Vanguardia, Pérez de los Cobos analitza els tres anys llargs del seu mandat, pròxim a concloure, i indica que se'n va "satisfet" perquè han reduït de forma significativa els assumptes pendents de sentència del ple: "Si al juny del 2013 n'eren 331, avui en són 144".

Pérez de los Cobos, per a qui finalitzar el seu mandat, en el context actual, és "sincerament un alleugeriment", admet que "garantir el compliment i el respecte a la Constitució a través dels processos que coneix" ha estat la seva principal tasca.

"El Tribunal ni ha enjudiciat ni enjudiciarà mai un moviment o corrent polític, ja que tots caben en el marc de la Constitució. La Constitució empara i protegeix tothom, inclosos aquells que volen canviar-la o liquidar-la", indica Pérez de los Cobos, que no creu que sigui la sentència de l'Estatut l'origen de tots els mals perquè això seria "molt simplista".

El president del TC, que ha intentat que "els assumptes de calat que el Tribunal ha enjudiciat es resolguessin de forma solvent en termes jurídic-constitucionals i, si pot ser, per àmplies majories o unanimitat", recorda a més que recórrer al TC, encara que se'l sobrecarregui de treball, "legitima la institució".

Segons el seu parer, "la mesura de suspensió cautelar de funcions és un instrument dirigit exclusivament a garantir el compliment de les nostres resolucions", i no hi ha xoc de legitimitats entre la Constitució i el Parlament, la legitimitat del qual "deriva la Constitució".

També Pérez de los Cobos apunta: "La democràcia no consisteix a votar sobre tot i quan un vulgui. La democràcia és un procés que es produeix conforme a les regles previstes en les lleis. En el nostre sistema, els projectes polítics que pretenen modificar l'ordre constitucional poden impulsar-se amb total llibertat, però han d'impulsar-se respectant les regles que tutelen els drets de tots, dels que comparteixen aquests projectes i dels que discrepen d'ells".