Tothom no era a Madrid per celebrar la Fiesta de la Hispanidad, el 12O. Han faltat els presidents de Catalunya, Euskadi i Navarra. Artur Mas, Iñigo Urkullu i Uxue Barkos han refusat anar a les celebracions de la Hispanidad, on hi havia més de mil convidats per la Casa Reial, entre d'altres els esmentats.

El president de la Generalitat mai explica les seves absències a la festa espanyola per antonomàsia ni es pronuncia sobre el seu capteniment amb la monarquia. L'únic cop que ha dit alguna cosa va ser el dia de la coronació de Felip VI. A preguntes dels periodistes, va assegurar: “no m’ha semblat oportú aplaudir una cosa que no estava en la línia del que jo crec que en algun moment a Espanya s’haurà d’explicar: que som un Estat plurinacional”.

En la mateixa línia s'ha explicat Íñigo Urkullu, el lehendakari basc, a El Nacional. "No hi hem anat mai. No podem celebrar una festa que defensa un model d'Estat que ni respecta ni reivindica la plurinacionalitat". Urkullu s'ha queixat que l'actual govern del Partido Popular "segueixi una clara estratègia de recentralització".

Res a celebrar (a Madrid) tampoc per a la presidenta de la comunitat foral de Navarra. Uxue Barkos ha faltat a la desfilada i recepció perquè tenia feina. Concretament, aquest dilluns arrencava el plenari del Comitè de les Regions, de la qual la presidenta en forma part, i que ha considerat més important que la celebració de la Hispanidad. La sessió d'aquest organisme consultiu acaba el dimecres dia 14.

A la desfilada han acudit tots els membres del Govern de Mariano Rajoy excepte el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo. Han desfilat uns 3.400 militares i guàrdies civils i 48 vehicles no blindats, a més a més de 53 avions.