El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha menyspreat el referèndum convocat pel Govern perquè no té "ni cens, ni urnes ni garanties". Durant la seva intervenció a l'acte polític de la Festa de la Rosa de Gavà, aquest diumenge al migdia, i acompanyat del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el cap de files dels socialistes espanyols ha dit sobre l'1-O que "en diuen democràcia i no ho és". A més, Sánchez s'ha dirigit als independentistes per afirmar que "dividir Catalunya no és estimar-la", i ha etzibat al president espanyol, Mariano Rajoy, que ha de fer "el que hauria d'haver fet i que no ha fet, que és dialogar".

Sánchez ha receptat per a Catalunya "diàleg, més autogovern i la reforma de la Constitució", en comptes de la ruptura i de la votació de l'1-O, i ha afirmat que el referèndum i la democràcia són "incompatibles". Finalment, el líder del PSOE ha ofert "diàleg on hi ha silenci", "compromís on hi ha electoralisme" i "acció on hi ha deixadesa per part de les institucions". Amb tot, Sánchez ha afirmat que la solució passa per l'entesa, la política i la via federal.

Segona visita de Sánchez

Amb la visita de Sánchez a la Festa de la Rosa, el líder del PSOE ja ha vingut dues vegades a Catalunya aquesta setmana. Dimarts va intervenir en un acte a Barcelona, abans de trobar-se amb els alcaldes del PSC en el Consell Municipal de la formació -a Santa Coloma de Gramenet-, on va demanar una sortida política al procés. Tot i això, Sánchez va tancar files amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per defensar la llei i la sobirania de l'Estat. A més, el líder del PSOE també va assegurar que a la Diada es va visualitzar la "divisió" de la societat catalana.

Comptador a zero

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat al Govern de la Generalitat que posi el "comptador a zero" per poder dialogar amb l'Estat. En el seu discurs a la Festa de la Rosa el líder del PSC ha dit que si els independentistes "no s'aturen" no es podrà dialogar. "Qui vol diàleg posa el comptador a zero", ha insistit. A més, Iceta ha exigit que "no es participi" al referèndum com a mostra de "respecte per la democràcia". Acompanyat del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, també ha criticat que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "no ensenyi" el detall de l'acord amb la Generalitat perquè l'1-O hi hagi urnes a Barcelona.

Iceta ha assegurat que el dia 2 d'octubre Catalunya continuarà tenint "els mateixos problemes d'avui" i que se li sumaran els "afegits i causats per la manca de diàleg" i l'"entestament d'alguns" per saltar-se la llei. En aquest sentit, el primer secretari del PSC ha exigit a l'executiu català que s'assegui a la taula, proposi idees i cedeixi si cal, el mateix que també ha reclamat al govern espanyol. "Però per desgràcia, ni els independentistes ni el PP estan per la feina", ha dit el també diputat del Parlament.

Sobre Colau, Iceta ha sentenciat amb sarcasme que, si una persona "tan rellevant" com l'alcaldessa de Barcelona no sap si a Catalunya li convé separar-se o no d'Espanya, que expliqui què sí que sap. El líder del PSC ha centrat el discurs a menysprear l'1-O, que ha titllat de "muntatge fet, organitzat i convocat per independentistes i amb l'únic objectiu de la independència". "Que no comptin amb nosaltres, perquè volem una altra cosa", ha afegit Iceta, que ha lloat l'aposta socialista pel federalisme en una "Catalunya diferent" dins d'una "Espanya plural".