El govern espanyol ha sortit en tromba pel menyspreu que en la seva opinió va mostrar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, als militars. El ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, creu que l'alcaldessa de Barcelona ​​va mostrar una "falta de respecte", a nivell institucional, i una "falta d'educació", en el personal, per les seves paraules d'ahir en contra de la presència militar al Saló de l'Ensenyament.

En declaracions a la Cadena COPE, Morenés ha opinat que Colau va mostrar "un menyspreu i una actitud de llunyania" per la institució militar de manera "absolutament gratuïta". Al seu parer, els militars que la van escoltar sí que van estar a l'altura de les circumstàncies i van actuar com a membres d'una institució que "posen la seva vida al servei perquè els altres puguem gaudir de la nostra llibertat".

A més, Morenés ha assenyalat que "cadascú es retrata en la mesura del que pensa i el que opina" en relació a les paraules de José Julio Rodríguez, excap de l'Estat Major de Defensa (JEMAD) i actual membre de Podemos, José Julio Rodríguez, que ha defensat l'alcaldessa recordant que es tracta d'una decisió que va aprovar el ple de l'Ajuntament.

Morenés no ha estat l'únic membre del govern espanyol que ha carregat avui contra Colau. El ministre de l'Interior en funcions Jorge Fernández Díaz s'ha afegit al carro de Morenés titllant Colau d'"antisistema" i ha afegit que "gràcies a la feina dels militars, ella pot ser alcaldessa en una ciutat com Barcelona". El ministre de Justícia Rafael Catalá no ha volgut ser menys i ha relacionat l'alcaldessa amb el "sectarisme i l'exclusió". 

Pel secretari d'Estat de Relacions amb les Corts José Luis Ayllón, Colau "ha aprofitat el patiment de molts ciutadans per fer campanya política i arribar el poder", mentre que, de la seva banda, el portaveu del PSOE al Congrés Antonio Hernando també ha volgut expressar el seu descontentament assegurant que "no m'ha agradat el comentari ni la seva actitud perquè té un to d'antimilitarisme ranci". En la mateixa línia, el líder de Ciutadans Albert Rivera, que ha mostrat el seu suport als "servidors públics que defensen les nostres llibertats", ha lamentat el "menyspreu" que va mostrar cap als militars.

Podemos, però, ho veu diferent. La seva portaveu adjunta al Congrés Irene Montero ha volgut deixar clar que "és molt important separar els espais educatius" i ha justificat el comentari de Colau perquè ho va fer "sense cap intenció de ferir ningú". I és que, al seu judici,  és "important dir les coses que creiem" sempre i quan sigui des del "màxim respecte".

Justifica la presència al Saló

Segons el ministre de Defensa en funcions, la presència dels militars al Saló d’Ensenyament té la finalitat de mostrar les diferents possibilitats d’accedir a la carrera militar i d’utilitzar-la per adquirir coneixements d’utilitat també en la vida civil en cas que s’abandoni la carrera militar. 

Així mateix, Morenés ha insistit que actualment hi ha una demanda de vint sol·licituds per cada plaça oferta, que a parer seu demostra la “naturalitat de la vocació militar”, tot i que també admet que la crisi econòmica ha augmentat el nombre de peticions per allistar-se.

La resposta de Defensa

A més, el Ministeri de Defensa va replicar aquest dimecres a l'alcaldessa de Barcelona que les Forces Armades es mereixen rebre el mateix "respecte" que la resta d'institucions de l'Estat perquè són una opció acadèmica i de desenvolupament professional "com una altra qualsevol" .

Finalment, un portaveu del departament que dirigeix Pedro Morenés va manifestar que "cal no oblidar" que les Forces Armades són "garants dels drets i les llibertats de tots els espanyols".