El PDeCAT sospita que la gravació i filtració al coordinador d'organització del partit, David Bonvehí, durant un dinar amb càrrecs locals a Manresa va ser fet per dirigents locals d'ERC. En aquest dinar, celebrat al restaurant El Vermell de la capital del Bages el 31 de març, on també hi havia membres d'ERC en una altra taula, Bonvehí va afirmar que si el procés acabés amb "un desastre" presentarien un candidat autonomista a les eleccions, en analitzar diversos escenaris pel procés.

El conseller Santi Vila, que també era present al dinar del PDeCAT a Manresa, tal com es pot veure en la fotografia que Bonvehí va penjar a les xarxes socials aquell mateix dia, va sortir ahir en defensa del PDeCAT i va assegurar que "l'autonomisme ha mort".

ERC, present al restaurant

Al mateix restaurant, però, també hi dinaven la portaveu d'ERC a l'ajuntament de Manresa, Mireia Estafanell, i l'excandidat republicà a la capital del Bages, Pere Culell. En un moment de la gravació filtrada a Eldiario.es s'escolta suposadament com els dos dirigents d'ERC comenten si ja han enviat un whatsapp a Oriol Junqueras.

De fet, en la gravació es pot escoltar dues veus, una d'elles, la femenina, pregunta si "li has passat el whatsapp al 'Junqui'?", al que la veu masculina respon: "Li he fet un whatsapp, sí...". La conversa es pot sentir a partir del segon 23 d'aquest vídeo:

Un candidat "autonomista"

El PDeCAT, que ahir ja va criticar aquesta filtració, donarà més explicacions dels fets en un acte aquest divendres a Manresa. En la polèmica conversa de Bonvehí amb càrrecs del partit al Bages, es podia escoltar el responsable d'organització i número dos de Pascal, explorava totes les opcions sobre el procés i, tot i que en cap moment tancava la porta a què el procés sortís bé, també deixava clar que si acaba malament, el partit presentarà "un candidat autonomista".  

Més tard, Bonvehí va matisar les seves paraules en una entrevista radiofònica, i va assegurar que no es referia a un candidat "autonomista" com a tal, sinó algú "disposat a anar a unes eleccions autonòmiques". A més, el demòcrata va emmarcar la conversa en una "reunió interna", on com a dirigent de la formació ha d'explorar "tots els escenaris" i creu que les seves paraules s'han tret de "context".

Les gravacions han causat un fort terrabastall a la política catalana, en interpretar que les paraules de Bonvehí demostraven que el PDeCAT sospesa que el procés no acabi bé i que estarien disposats a tornar a una actitud autonomista si això passes. De fet, la CUP va criticar els seus socis parlamentaris i va advertir-los que no és hora de "dubtes" ni "derrotisme"

Vila tanca files amb Puigdemont

El conseller de Cultura, Santi Vila, i home fort del partit, va sortir en defensa del PDeCAT després de les filtracions. Vila va voler ser contundent i va assegurar que l’"autonomisme a Catalunya és mort”. “A Catalunya, avui i en el futur, mai més un polític que raoni en clau autonomista tindrà res a dir ni res a fer de cara a l’opinió pública” va sentenciar en declaracions als mitjans abans d'accedir a una trobada literària a Torroella de Montgrí.

Tot això, després d'una setmana tensa en el si de l'executiu català, on s'han trobat discrepàncies entre ERC i el PDeCAT. Tot i això, tot just aquest dimecres tant el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, com la consellera de presidència, Neus Munté, van voler restar-ne importància i assegurar que preservaran la unitat per encarar exitosament la recta final del procés.

ERC ho nega

Per la seva banda, Esquerra nega que el seu partit estigui darrere de la filtració. Així ho ha volgut deixar clar el diputat d'Esquerra Republicana Joan Tardà en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dimarts. Tardà ha assegurat que "ERC no hi té res a veure" i, amb més, ha defensat que filtració no va amb "l'ètica" del partit. Tardà també ha qualificat la polèmica d'"estúpida" i "estèril". Tot i això, ha confirmat que la veu que s'escolta a la gravació, són la portaveu d'ERC a l'ajuntament de Manresa, Mireia Estafanell i l'excandidat republicà a la capital del Bages, Pere Culell.