El PDeCAT ha demanat la compareixença de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, com a màxima responsable dels serveis secrets, per informar sobre els contactes que el CNI va tenir amb l'imam de Ripoll i cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils. 

El coordinador de diputats i senadors en el Congrés, Jordi Xuclà, ha justificat aquesta decisió perquè "necessitem informació per valorar si ens trobem davant d'un cas que a qualsevol país suposaria la dimissió dels responsables polítics". En concret, els demòcrates pregunten si es van destinar fons públics per finançar Abdelbaki Es Satty

El portaveu parlamentari del PDeCAT, Carles Campuzano, també ha apressat a Santamaría a través de Twitter a aclarir si l'imam va ser confident del CNI, com avui ja ha avançat el mateix centre d'intel·ligència. "És urgent que Soraya Sáenz de Santamaría aclareixi si Abdelbaki Es Satty, el mentor dels terroristes de Barcelona i Cambrils, ha estat confident del CNI", ha escrit.

Segons el seu parer, en cas de confirmar-se aquest extrem, seria "un escàndol enorme" que, segons ha asseverat, "exigeix responsabilitats polítiques".

Els contactes

El CNI va contactar "seguint els protocols" amb Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll, quan aquest complia el 2014 una condemna a la presó de Castelló per tràfic de drogues. El seu nom també apareixia en sumaris judicials per la seva presumpta relació amb terroristes gihadistes.

Es Satty va morir en l'explosió de la casa d'Alcanar dimecres a la nit, 16 d'agost, hores abans que els gihadistes atemptessin a La Rambla i al passeig marítim de Cambrils, aquest divendres fa tres mesos.