El PDeCAT ha consumat la ruptura del pacte de govern que mantenia amb el PSC a l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat després de la negativa de l'alcaldessa, la socialista Pilar Díaz, de posar a disposició de la Generalitat locals de votació per al referèndum de l'1 d'octubre.

En un comunicat, el PDeCAT ha informat que el passat 20 de juliol l'assemblea local ja va aprovar trencar el pacte de govern pel malestar que els associats al partit havien manifestat en reiterades ocasions, però no ha estat fins ara que ha notificat la decisió al PSC.

"El PSC ha tingut i té l'oportunitat de posicionar-se al costat de la democràcia i donar compliment a la llei catalana i facilitar que els ciutadans d'Esplugues puguin exercir el seu dret a decidir, però fins al dia d'avui això no ha estat possible i després del comunicat de l'alcaldessa no tenim més opció que trencar el pacte de govern", ha manifestat el president del PDeCAT d'Esplugues, Pere Clota.

D'aquesta forma, el regidor del PDeCAT Santi Siquier, que fins ara era el responsable de Transport, Mobilitat, Transparència i Bon Govern, passa a l'oposició, mentre que l'altre regidor del partit, Albert Comellas, ja havia abandonat fa uns mesos les seves responsabilitats de govern pel seu enfrontament amb els dirigents de la formació sobiranista.

Fonts del PSC d'Esplugues han emmarcat la ruptura del pacte de govern a la crisi al si del grup municipal del PDeCAT i han ressaltat que el partit demòcrata ha fet una valoració positiva del pacte de govern, la ruptura del qual deixa en minoria els socialistes.

El mes d'abril passat, el PDeCAT d'Esplugues va aprovar cessar Albert Comellas com el seu cap de files a l'Ajuntament i li va demanar que tornés al partit l'acta com a regidor, una petició que Comellas va rebutjar, per la qual cosa segueix dins del grup municipal demòcrata.

Al seu torn, Comellas va portar la decisió del PDeCAT a la Comissió per a la Qualitat Democràtica del partit i va presentar una querella contra els dirigents de la formació d'àmbit local per amenaces, coacció i temptativa de malversació de cabals públics en denunciar que l'havien pressionat perquè contractés un assessor a sou del grup municipal.