L'oposició al Congrés dels Diputats –PSOE, Unidos Podemos, Ciutadans, PDeCAT– s'han mobilitzat aquest dijous per esclarir el suposats intents de la Fiscalia General de l'Estat per impedir que es produís un dels escorcolls plantejats en l’Operació Lezo contra l’expresident de la Comunitat de Madrid i mà dreta d’Esperanza Aguirre, Ignacio González. Concretament, es demana la compareixença urgent del Fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza, i del ministre de Justícia, Rafael Catalá, a més del d'Interior, José Ignacio Zoido.

PSOE

El PSOE vol que els tres compareguin al Congrés per aclarir si el nou fiscal en cap anticorrupció, Manuel Moix, va tractar de frenar la operació judicial desenvolupada contra l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González.

González, que va ser número dos d'Esperanza Aguirre, va ser detingut aquest dimecres acusat del cobrament de comissions milionàries a canvi de l'adjudicació de contractes del Canal d'Isabel II i compra de societats a Llatinoamèrica.

Segons informen diversos mitjans, el que fins fa tres mesos era fiscal en cap de Madrid, va intentar, amb l'aval del fiscal general de l'Estat, obstaculitzar aquest dimecres un dels registres perquè ja li havien preparat el dispositiu policial i que havia de tenir lloc hores després.

Davant d'aquesta informació, els socialistes han decidit sol·licitar la presència de Catalá, que va comparèixer el 6 d'abril davant la comissió parlamentària del ram i va defensar la independència de la Fiscalia en el cas de Múrcia. A més, volen que acudeixin a la Cambra Zoido i el titular del Ministeri Públic perquè s'aclareixin les "maniobres" realitzades per dificultar la investigació de la corrupció del PP.

Unidos Podemos

De la mateixa manera, Units Podem ha reclamat que compareguin al Congrés tant el ministre de Justícia, com el fiscal general de l'Estat i el fiscal anticorrupció, que, segons ha subratllat el coordinador d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, "s'ha dedicat a fer favors als membres del PP ja protegir dels casos de corrupció".

Ha insistit que Moix ha de dimitir de manera immediata perquè "el fiscal que se suposa que ha de combatre la corrupció, va maniobrar perquè no es conegués la informació de la corrupció del PP perquè tenia una relació estretíssima amb els dirigents del PP de Madrid i del conjunt de l'Estat "

Ciutadans

El president de Cs, Albert Rivera, creu que si es confirma que el fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, va intentar impedir un dels registres policials realitzats dimarts passat en aquesta operació, seria "d'una gravetat extrema".

"Per això demanarem la compareixença urgent de Català de nou. El ministre Catalá i el Govern espanyol tenen ja massa sospites de control sobre els fiscals", ha assenyalat, afegint que el que vol saber Ciutadans és si el ministre de Justícia "està donant instruccions als fiscals perquè no investiguin ", ja que la Fiscalia ha de ser un òrgan" independent ".

En la seva opinió, "ja van massa vegades en els últims mesos" en les que aprecia "sospites de control i de xivatades", i ha esmentat expressament la investigació al president de la Regió de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, pel 'cas Auditori '.

PDeCAT

La diputada del PDeCAT al Congrés dels Diputats Lourdes Ciuró ha enviat una sèrie de preguntes al Govern espanyol, a més de sumar-se a les compareixences de Maza i Catalá, on demana que es pronunciï sobre les ordres de Maza en aquesta direcció, si contribueixen a percebre la Fiscalia com un organisme independent, si manté la seva confiança en el Fiscal General de l’Estat i sobre les actuacions que preveu fer per dotar el Ministeri Fiscal d’independència i imparcialitat.