Després de la reunió del seu comitè nacional aquest divendres al matí al Parlament, el PDeCAT ha reclamat una "gran llista de país, conjunta, amb l'aportació de tots els espais polítics" per les eleccions del 21-D. Així ho ha anunciat la coordinadora del partit, Marta Pascal, en una roda de premsa posterior. Es tractaria d’una “candidatura que pugui reclamar la llibertat dels nostres presoners polítics, defensar les nostres institucions, que sàpiga explicar a la comunitat internacional que no estem disposats a ser intervinguts ni esborrats”.

Preguntada sobre si aquesta candidatura servirà per "tirar endavant la República", la dirigent nacionalista ha negat que aquest en sigui l'objectiu principal. “El que ja hem fet ho donem per vàlid”, s’ha limitat a dir. Ha insistit que el denominador comú és la defensa de les institucions d'autogovern i el Govern empresonat, i en contra de l'aplicació del 155. Això obriria la porta a altres formacions no independentistes, com Catalunya en Comú o Podem. “Demanem que siguem capaços de posar-nos d’acord. Anem amb plena disposició de sumar esforços per bastir una candidatura que pugui reclamar la llibertat dels nostres presos polítics”, ha assegurat Pascal.

La coordinadora del PDeCAT no ha volgut entrar en detalls sobre qui encapçalarà o qui formarà part d’aquesta llista unitària, a l’espera dels contactes amb altres formacions i del que diguin les seves bases. No obstant això, ha afirmat que seria “absolutament desitjable” que els consellers empresonats per l’Audiència Nacional “hi poguessin ser”, perquè continua sent a parer seu el Govern legítim de Catalunya. Tampoc no ha concretat quin seria el programa electoral d’aquesta llista, que treballaran "en els propers dies".

Pascal ha justificat la necessitat d’una llista unitària en una “situació que aquest país mai havia viscut”. En aquest sentit, ha denunciat que “s’ha empresonat un govern democràticament escollit a les urnes i això no pot passar desapercebut ni pot merèixer equidistància de ningú”. També ha alertat que el PP, amb la “complicitat” del PSOE i Ciutadans, vol “esborrar les institucions catalanes, reduir-nos a una mera diputació provincial”.

Marta Pascal també ha volgut enviar un missatge de “solidaridat i escalf” als consellers empresonats. “Avui els hem trobat molt a faltar. Hem estat molt conscients de l’impacte que no hi fossin”, ha expressat. “Volem enviar una abraçada als familiars i traslladar l’escalf als membres del Govern que són a Brussel·les”.