EL PDeCAT sotmetrà a votació al Congrés el proper mes de juny una moció relativa al referèndum català i que serà conseqüència de la interpel·lació que dimecres els sobiranistes catalans dirigiran en el ple a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

La formació tenia intenció de debatre sobre aquest assumpte a la sessió de control al Govern de dimecres passat, si bé l'absència de la número dos de l'executiu en va fer ajornar una setmana la discussió.

Així, dimecres vinent el PDeCAT buscarà que Sáenz de Santamaría es pronunciï sobre els resultats de la denominada "Operació Diàleg" que va activar fa sis mesos, per tractar de la "crisi de confiança" entre part de la societat catalana i el Govern espanyol.

En el text de la interpel·lació, que firma el número dos del grup, Jordi Xuclà, el PDeCAT certifica el "fracàs" d'aquesta operació i censura la "voluntat nul·la" del gabinet Rajoy de dialogar sobre el referèndum, així com de "l'incompliment reiterat", a parer seu, de les sentències del Tribunal Constitucional en assumptes de repartiment competencial i de l'execució de diferents partides pressupostàries a Catalunya.

Després del debat d'aquesta interpel·lació, el PDeCAT registrarà una moció sobre aquesta qüestió que permetrà debatre sobre això a tots els grups parlamentaris i que se sotmetrà a votació en el ple del Congrés de mitjans de juny.

ERC preguntarà a Rajoy

A més de la interpel·lació del PDeCAT, en el pròxim ple també es parlarà sobre la consulta catalana de la mà del portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que pretén que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, li aclareixi si es planteja actuar per evitar que l'executiu català compri les urnes que té previst d'adquirir per a la celebració del referèndum d'autodeterminació el setembre vinent.

Dimarts passat, el Diari Oficial de la Generalitat va publicar l'anunci per a la licitació del contracte per a l'adquisició d'urnes per a "eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana", en què preveu invertir uns 200.000 euros.

Davant de les informacions que apunten que el Govern central planeja avortar aquesta operació de compra, Rufián vol que Rajoy aclareixi les intencions a la sessió de control al Govern al Congrés i ha registrat una pregunta sobre aquesta qüestió.