El consell nacional del PDeCAT ha blindat aquest matí l'executiva de Marta Pascal i ha decidit no aplicar -fins que es pronunciï el comitè de Garanties- el règim d'incompatibilitats que obligava un terç de la direcció demòcrata a abandonar el càrrec. El resultat del màxim òrgan de la formació entre congressos reforça la posició de Pascal que ha aconseguit la victòria en el pols públic que li havien plantejat amb aquest tema sectors crítics de la formació.

L'executiva del PDeCAT va decidir en la reunió de dilluns passat que una tercera part dels seus membres pleguessin arran les incompatibilitats. Tres d'aquests dirigents ocupen a més del seien a la direcció demòcrata, el càrrec d'alcalde i diputat -Montserrat Candini, Albert Batet i Lluís Guinó-, i la quarta un càrrec al Govern -la directora de Coordinació Interdepartamentals, Elsa Artadi-. L'executiva va prendre aquesta decisió arran les pressions de sectors del partit no afins a la direcció de Pascal, que exigien el compliment dels estatuts. El règim d'incompatibilitats va ser aprovat en el congrés fundacional del mes de juny a partir d'una esmena de les Joventuts del partit que es va haver de negociar fins a altes hores de la nit. El compliment d'aquest règim va obligar fa dues setmanes la consellera Neus Munté a abandonar el càrrec de diputada.

La decisió menys dolenta

En la reunió d'avui, Pascal ha presentat la decisió de l'executiva de dilluns d'acceptar la dimissió del quatre càrrecs afectats per les incompatibilitats com la "menys dolenta" de les sortides, la qual, segons ha dit, adoptava a "contracor". La coordinadora del partit ha anunciat que demanaria al responsable del comitè de Garanties, Xavier Trias, que fixés la forma com s'havia de designar el relleu d'aquests noms.

A partir d'aquí s'ha obert un debat al consell nacional. Algunes veus s'han mostrat crítiques amb el reglament d'incompatibilitats i han instat a plantejar una solució que eviti la marxa d'una part de la direcció que fa tot just sis mesos està constituïda.

Suport del consell nacional

En aquest punt s'han aixecat veus destacades, que no es van alinear durant el congrés amb la candidatura de Pascal, i que han cridat a recolzar la nova direcció, com el vicepresident del Parlament Lluís Corominas. Segons consellers presents a la reunió, Corominas ha reclamat un reflexió sobre el tracte que han rebut els màxims responsables de l'executiva, Pascal i David Bonvehí, als quals s'ha intentat "fer mal".

També el dirigent badaloní Ferran Falcó, pròxim al sector de Josep Rull, ha fet una crida a tancar files, igual com l'exconseller Francesc Homs. El senador Josep Lluís Cleries ha demanat revisar el règim d'incompatibilitat.

Per contra, el secretari general de la JNC, Sergi Miquel, ha pres la paraula per defensar el quadre d’incompatibilitats que van impulsar les Joventuts en el congrés. Tot i que ha admès que la imatge dels quatre membres de la direcció marxant no li agrada, ha afegit que si la direcció considera que és l’opció menys dolenta, no poden fer més que intentar entendre-ho.

El consell demana la continuïtat de tota la direcció

Davant aquests plantejaments, la coordinadora del partit ha acceptat sotmetre la incompatibilitat dels membres de l'executiva a la decisió del consell de Garanties, però ha reclamat una votació del consell nacional recolzant aquesta decisió i demanant la continuïtat dels membres de la direcció.

La votació s'ha saldat amb un resultat molt majoritari a favor de la proposta. A partir d'aquí, es dóna per fet que el consell de Garanties ratificarà la decisió, acceptant l'excepció per a aquests càrrecs en les incompatibilitats.

El fet que el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, abandonés el consell abans de la votació ha provocat tota mena d'especulacions entre els dirigents del partit. Turull ha assegurat, però, que havia hagut de marxar per raons familiars i que així ho havia explicat prèviament a Pascal.