El PDeCAT assegura que estudia impugnar davant el Tribunal Constitucional partides concretes del projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat aprovat pel Consell de Ministres del Govern espanyol aquest divendres si incompleix sentències judicials, "com han fet altres pressupostos".

D'aquesta manera, la formació catalana respon a l'anunci del Govern central d'interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra els comptes de la Generalitat per incloure partides per processos electorals, consultes i de participació ciutadana.

"Ens estan ensenyant un camí que anem a estudiar: si no compleixen les diferents sentències, com han fet altres anys, potser nosaltres també obrim la via d'impugnar els pressupostos", ha declarat el portaveu d'Hisenda i Pressupostos del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel.

Bel ha assenyalat que l'Executiu "reiteradament ha incomplert" les sentències sobre la gestió del 0,7% de l’IRPF que "han de gestionar les comunitats autònomes". Per això, ha avançat que estudien recórrer la inconstitucionalitat dels comptes del 2017 en cas de constatar un nou incompliment.

"Potser el que està demanant el govern espanyol és que els pressupostos que aprovin les cambres parlamentàries els acabin resolent els tribunals", ha declarat Bel, que ha posat també com a exemple les sentències judicials sobre dependència o la "mala praxi pressupostària" en matèria de Defensa, on altres anys les partides superaven "un 30%" les reconegudes per no contenir programes pressupostats altres anys.

Esmena a la totalitat

El portaveu de pressupostos del PDeCAT ha assenyalat que la seva formació presentarà una esmena a la totalitat dels comptes, ja que, segons el que s'ha conegut fins al moment, "són comptes que no compliran amb les inversions que s'haurien de complir en relació amb el PIB".

"Tampoc recolliran els acords que s'han produït al Congrés", ha afirmat Bel, qui ha posat l'exemple d'una resolució produïda fa tan sols unes setmanes, sobre la reducció de l'IVA dels serveis funeraris al 10%. "Segur que no estarà incorporat, i així moltes altres resolucions", ha afegit.

D'altra banda, Bel ha qualificat de "broma" les declaracions del Govern estatal i Ciutadans sobre l'absència de pujada d'impostos. "Encara que ho embenen, sona una mica de broma perquè van incrementar fa dos o tres mesos els impostos. No són de baixada ni congelació: consoliden aquesta pujada", ha dit. "Són uns pressupostos continuistes, per molt que s'esforci Ciutadans a donar-li un relat. Dóna continuïtat als mateixos pressupostos que el PP ha anat aprovant en els últims cinc anys", ha conclòs.