PDeCAT i ERC han llançat aquest dilluns una crida a la responsabilitat i la generositat de la CUP per fer possible l'aprovació d'uns pressupostos que "no han de fer olor a ningú", tot i que han deixat entreveure els recels existents a la negociació. Si des de la formació demòcrata s'assenyala que no hi pot haver "passes enrere" en temes com fiscalitat i concerts, Esquerra ha assegurat que intenta cosir un acord que "ajunti els extrems".

Després que dijous, el portaveu del secretariat de la CUP, Quim Arrufat, va apuntar la responsabilitat del vicepresident, Oriol Junqueras, en la dificultat per tancar un acord i va demanar la intervenció del president, Carles Puigdemont, diumenge va ser el diputat Benet Salellas qui va insistir amb un nou toc d'atenció al Govern des de TV3: “Volem que els pressupostos tinguin olor a CUP. El que no pot ser és que siguin els pressupostos del PDeCAT. Això, Esquerra ho ha de tenir clar".

Esquerra i PDeCAT han replicat a la CUP en les habituals rodes de premsa dels dilluns. Ho han fet a la mateixa hora que al Parlament Junqueras defensava el projecte en comissió.

Cosir voluntats oposades

"ERC demana un exercici de responsabilitat per aprovar els pressupostos", ha assegurat el portaveu republicà, Sergi Sabrià. “Aquests pressupostos no faran l’olor que ningú vol, perquè en cap cas podran ser els pressupostos que voldria la CUP, ni la gent de CDC si els fessin sols, ni els pressupostos d’ERC. Hem d’aconseguir que transpirin una mica de cadascú”, ha afegit.

El portaveu republicà ha admès que els comptes del Govern tenen limitacions, però també moltes possibilitats per la qual cosa ha assegurat que el seu partit no serà en cap cas "impediment" per a l'entesa. "No és fàcil, cal posar d'acord, voluntats oposades, però el nostre paper és cosir i ho farem", ha admès alhora que ha demanat "un esforç per part de tothom".

Sabrià ha deixat clar que ERC no posa línies vermelles i continuarà buscant l'acord, també en educació, però ha insistit que cal que les propostes siguin acceptades per totes les parts i "ajuntar els extrems".

Sense passes enrere

Poc després ha estat la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, qui ha assegurat que "aquests no són els pressupostos de ningú, sinó de tots, i no han de fer olor a ningú". "Hem d'estar tots a l'alçada del moment", ha reclamat. Pascal ha demanat "generositat" perquè fos possible l'acord i ha mostrat el convenciment que Junqueras "hi està treballant".

En ser interrogada sobre el marge de moviment per fer possible l'acord, ha assegurat que cal "preservar" el que la seva formació considera "fonamental" com és no sobregravar l'activitat econòmica i les classes mitjanes i preservar el model d'Estat de Benestar que treballa en la col·laboració público-privada". "Passes enrere no es faran", ha assegurat assenyalant l'acord pressupostari que el Govern ja va tancar en aquest tema.