Com cada vigília de l'Onze de Setembre, centenars d'independentistes s'han aplegat al Fossar de les Moreres, al barri del Born de Barcelona, per fer les seves ofrenes "als màrtirs de 1714". Enguany, aquesta cita anual ha estat marcada per una altra data: el referèndum de l'1 d'octubre. I la moratòria del govern d'Ada Colau a l'hora de decidir què farà, si col·laborarà amb la cessió d'espais municipals o no, no ha passat desapercebuda als partits del Govern.

A mesura que s'ha apropat la mitjanit, després que acabessin els actes institucionals al Mercat del Born, ha estat el torn dels partits. Els tradicionals parlaments polítics, acompanyats de les ofrenes posteriors, els ha inaugurat Reagrupament, que són pocs però puntuals. El seu president, Josep Sort, ha demanat un aplaudiment per a la presidenta del Parlament Carme Forcadell, per al president Carles Puigdemont i per als grups parlamentaris que van aprovar les lleis de desconnexió i han "impedit que els espanyols se'n fotessin de nosaltres". En aquest sentit, Sort ha dit que "mai està de sobres derrotar els espanyols", com creu que s'ha fet aquesta setmana.

Més endavant, ha estat el torn del PDeCAT i les seves joventuts, la JNC, que han arribat amb crits de "volem Països Catalans" i una gran pancarta on es llegia "Colau, a Barcelona votarem". Sergi Miquel (JNC) ha dit que fa 303 anys hi havia "gent amb ideals" i "gent covarda", i que avui també. "Avui, la gent que lidera l'Ajuntament no és gent amb ideals, són covards. No fan la revolució si no l'autoritza el govern central", ha aclarit Miquel.

Ramón Cotarelo - Sergi Alcàzar

Per part del PDeCAT ha parlat el conseller portaveu Jordi Turull, acompanyat a primera fila pel també conseller Josep Rull, l'exalcalde Xavier Trias i el líder a Madrid Carles Campuzano. "Durant molts anys es parlarà de la gent de l'1 d'octubre del 2017. I ens preguntaran: on vas ser tu?", ha dit Turull, que ha afegit: "Aquesta és la pregunta per l'Ajuntament de Barcelona: estarà al costat dels qui envien la Guàrdia Civil?". Els ha demanat "menys revolució, menys postureig i més locals per posar les urnes".

Esquerra Republicana hi ha acudit amb un triplet: la secretària general Marta Rovira, el líder a Barcelona Alfred Bosch i el professor madrileny Ramon Cotarelo. Rovira ha denunciat que "una majoria allà que aquí és minoria impossibilita el nostre progrés econòmic i social". Bosch ha promès que els col·legis electorals a Barcelona estaran oberts i que "el col·legi electoral que estarà més obert serà el col·legi de les nostres ànimes lliures". Cotarelo també s'ha referit indirectament als comuns: "Aquella veritable esquerra ens ha ensenyat que es pot ser sobirà sense ser independent. Ho deuen haver après bevent conyac".

Al Fossar de les Moreres "no s'hi enterren traïdors". I els principals partits independentistes, amb l'excepció de la CUP, hi venen a dir la seva. En aquest cas, amb una reclamació compartida: que l'Ajuntament de Barcelona obri els col·legis electorals i que el Govern posi les urnes i les paperetes.