El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha assegurat aquest dimarts que la declaració unilateral d'independència a Catalunya està en aquests moments "absolutament descartada". "El que cal fer és deixar els catalans que votin i, després, escoltar i començar a dialogar", ha dit.

Més tard, la coordinadora general del partit, Marta Pascal, ha sortit al pas d'aquestes declaracions i ha parat els peus al seu company de Madrid, En una piulada, Pascal ha assegurat que l'únic escenari que "tenim sobre la taula és l'1 d'octubre", i ha demanat que "ningú es despisti". "Tots concentrats a votar", ha afegit.

En declaracions als periodistes a les portes del Congrés, Campuzano havia assegurat també que confia que l'1 d'octubre vinent tots els catalans exerciran el dret democràtic a votar a favor o en contra que Catalunya sigui un país independent.

També ha indicat que a Madrid hauran d'escoltar el que s'ha votat i que "començarà a dialogar". "No em puc imaginar que després de l'1-O, si milions de catalans surten a votar, les institucions espanyoles no entenguin que ha arribat ja l'hora del diàleg", afirma.