Després de la tempesta mediàtica provocada per l'afirmació del president, Carles Puigdemont, que no serà cap de llista en els propers comicis al Parlament, el PDeCAT es va conjurar ahir per evitar abordar el debat sobre el candidat fins que arribi el moment adequat i a concentrar els esforços a tirar endavant el referèndum. Així es va acordar en el comitè nacional i així va emplaçar públicament la coordinadora nacional, Marta Pascal, a la cúpula del partit, tot i que fa setmanes que el nom del proper presidenciable provoca tota mena d'especulacions als passadissos de la formació demòcrata.

De fet, la reunió del comitè nacional se celebrava tres dies després que Puigdemont assegurés en declaracions a la SER que l'any vinent no serà president i el mateix matí que la consellera de Presidència, Neus Munté, admetia en una entrevista als Matins de TV3 que el president del partit, Artur Mas, seria un bon candidat.

En aquest context, el comitè nacional –que, com va recordar Pascal, és només un òrgan de deliberació política– va celebrar la primera trobada de l'any. La coordinadora general i el president del partit van fer repàs de la situació de la formació demòcrata i els reptes polítics. Mas també va aprofitar per sortir al pas dels titulars que a aquella mateixa hora estava generant l'entrevista de Munté i va deixar clar que no té interès a ser candidat. Munté, que és un dels noms que s'apunten entre els possibles presidenciables, no va dir res.

Puigdemont, sorprès pel dramatisme

Tot seguit va ser Puigdemont qui va prendre la paraula per explicar les seves declaracions, fins i tot, mostrant-se consternat pel rebombori provocat per les seves paraules a la SER quan, en realitat, no va fer més que repetir el que ja havia anunciat des del mes de gener quan va acceptar assumir el repte de prendre el relleu a Mas. "He quedat parat pel dramatisme", hauria arribat a assegurar.

De fet, tothom és conscient els darrers mesos que no s'ha fet una bona gestió d'aquest debat. Malgrat tot, alguna de les intervencions fins i tot van apuntar la necessitat d'intentar positivitzar la situació. Des de l'exconseller Francesc Homs, que va recordar que fa un any tampoc ningú comptava amb Puigdemont com a líder de la formació i per tant el PDeCAT hauria de ser capaç d'impulsar de nou un altre nom alternatiu, fins a la comentada intervenció del conseller de Cultura, Santi Vila, que hauria subratllat la confiança que cal tenir en una bona camada, amb cadells i llobatons, conscients que tenen pedigrí

Alguns dels presents com la presidenta de la Diputació de Barcelona i presidenta del consell nacional del partit, Mercè Conesa, va agrair la claredat amb què es va exposar tot plegat, mentre el responsable del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, es va encarregar d'exposar la situació a la Cambra catalana.

No hi va haver moltes intervencions, però sí una clara voluntat de mirar de fer pinya, segons els assistents consultats. "Avui l'important és el referèndum, referèndum i referèndum", assegurava un dels membres del comitè executiu subratllant que, després d'esmerçar tants esforços i cinc imputats en tirar endavant el procés, ara l'objectiu és fer-lo possible. En aquest sentit, entre els elements positius que s'assenyalen en el fet que Puigdemont no aspiri a encapçalar la llista de Barcelona és que això li permet tirar endavant el full de ruta sense el temor a possibles inhabilitacions.

Malgrat les bones intencions expressades dins del comitè nacional, el debat sobre el cap de llista i les especulacions sobre els noms que haurien d'ocupar aquesta responsabilitat ha provocat un evident descontentament a un partit que encara no ha acabat de tancar les ferides provocades pel darrer debat congressual. L'agenda política, amb un complex debat de pressupostos i un atapeït calendari judicial, que comença el febrer i que serà previ a la convocatòria del referèndum, hauria d'actuar com a aglutinador, a parer de dirigents de la formació.