El Partit Demòcrata Català, constituït en el Congrés Fundacional de l’antiga Convergència, es registrarà aquest dijous a les 12 sota el nom de “Grup Parlamentari Català (Partit Demòcrata)” al Congrés dels Diputats. Precisament aquesta denominació coincideix amb la que Convergència i Unió es va registrar al Congrés dels Diputats en anteriors legislatures, ja que també s’anomenaven Grup Parlamentari Català. 

L’escrit de constitució passarà a mans de la Mesa del Congrés la setmana que ve, i aquesta serà qui dirimirà si els vuit diputats obtinguts pel Partit Demòcrata en els darrers comicis poden disposar o no de grup parlamentari propi. 

La formació encapçalada per Francesc Homs argumenta que els precedents en les decisions de la Mesa avalen aquesta via. Aquest criteri és un criteri compartit pel PP al Congrés en ares de la pluralitat de la cambra, però no per C's, que aquest dimarts va expressar la seva ferma oposició adduint que el Partit Demòcrata no compleix els requisits perquè no ha obtingut el 15% dels vots a dues circumscripcions (Tarragona i Barcelona). Per la seva banda, Podem i el PSOE han expressat la seva predisposició a permetre la constitució del grup.