El candidat a les primàries del PSOE, Patxi López, ha demanat que a Catalunya s'aturin les màquines per evitar "un xoc de trens que pugui fracturar la societat catalana". López s'ha mostrat partidari de recuperar l'Estatut del 2006 a través d'una reforma federal de la Constitució. El socialista considera que el referèndum només serveix per "dividir i no per unir". L'expresident del Congrés reclama un nou marc estatutari que permeti reconèixer la singularitat de Catalunya, millorar el sistema de finançament i tenir en compte la pluralitat de la societat.

El candidat veu en la reforma constitucional i el nou text la fórmula per poder reconèixer la singularitat de Catalunya, millorar-ne el finançament i poder encabir la pluralitat del país. Meritxell Batet, coordinadora dels diputats del PSC al Congrés, també s’ha mostrat a favor d’una reforma de la Constitució; ho ha dit a l’entrada del Fòrum polític del PSOE. “El que es fa en aquesta ponència és reprendre i recuperar elements de l’Estatut d’Autonomia que a nosaltres ens semblaven fonamentals”. També ha afegit que davant de la incapacitat dels governs català i espanyol de fer alguna proposta, el PSC sempre estarà a favor de les solucions.

D’altra banda, Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha advertit que el procés independentista fa Catalunya “menys present als debats internacionals”. Ho ha fet després de reunir-se a Roma amb la vicesecretària general del Partit Democràtic d’Itàlia i presidenta de Friuli, Debora Serracchiani. Iceta ha dit que Catalunya ha de “recuperar” el seu paper i “entendre” que “vist des de fora el procés independentista té dificultats” en un moment en què “el que estan demanant, almenys les forces democràtiques i progressistes, és més Unió Europea".