L'aspirant a la primera secretaria del PSOE Patxi López s'ha mostrat convençut que el referèndum sobre la independència de Catalunya no es farà i ha instat a "parar els trens que poden xocar i buscar, des de la política, el diàleg i l'enteniment". Des de Lleida, l'exlehendakari ha insistit que "l'anunci d'un referèndum per sobre de la legalitat i tensar tant la corda l'únic que porta és a fracturar la societat i a debilitar la democràcia".

López ha assegurat que els referèndums que s'haurien de votar són els de la reforma de la Constitució i, derivat d'això, un acord propi per a Catalunya "on el que realment tingui valor sigui l'acord entre els qui pensen diferent". L'aspirant a la secretaria general socialista ha insistit que els problemes territorials a l'Estat espanyol s'han de resoldre a través d'una reforma federal "que reconegui Espanya tal com és, plural, diversa, amb singularitats, i entendre que això ens enriqueix i, per tant, no jugar mai a enfrontar territoris per buscar vots com ha fet el Partit Popular".

En aquest sentit, fent referència a un dels seus rivals en la conquesta del secretariat general, Pedro Sánchez, qui defineix Catalunya com una “nació” i Espanya com “una nació de nacions”, l'exlehendakari s'ha qüestionat si "realment aquest és el debat de veritat". Ell conclou que no, que el veritable debat és "com recuperem el pacte per definir una comunitat política, el nostre marc de convivència i les regles del joc amb què tots hem de viure i conviure". "La definició és relativa", ha conclòs.