La presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, s'ha desplaçat aquest matí al palau de la Zarzuela per comunicar oficialment al monarca espanyol que Mariano Rajoy ha estat investit president del Govern central amb 170 vots a favor, 111 vots en contra i 68 abstencions. 

Felip VI ha rebut Pastor a les 11.00 h, poques hores després d'arribar de la XXV Cimera Iberoamericana, que s'ha celebrat a Cartagena de Indias (Colòmbia).

La presidenta del Congrés ha arribat a la Zarzuela amb una carpeta sota el braç i ha posat juntament amb el Monarca davant dels mitjans de comunicació, abans de reunir-se amb ell per complir amb el requeriment de la comunicació oficial i lliurar-li el Decret de nomenament per a la seva firma.

Després de la comunicació oficial del resultat de la investidura i la sanció del Decret de nomenament pel Rei, caldrà que es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat perquè el recent investit president, Mariano Rajoy, pugui acudir al palau de la Zarzuela per jurar o prometre el càrrec, cosa que farà previsiblement aquest dilluns.

Segons va manifestar Rajoy ahir dissabte després de la sessió d'investidura, esperarà fins a dijous per reunir-se novament amb el Monarca per comunicar-li el seu equip de Govern. Els ministres de la nova executiva hi aniran l'endemà, divendres, per jurar o prometre els respectius càrrecs hores abans que es faci la primera reunió del Consell de Ministres, ja amb el nou equip de Govern, segons està previst.

Investidura moguda

La investidura de Rajoy arriba després de gairebé un any de govern en funcions, i ha estat possible gràcies a una insòlita abstenció del primer partit de l'oposició. L'opció dels socialistes espanyols d'abstenir-se per evitar unes terceres eleccions va marcar la sessió d'ahir, amb intervencions carregades de retrets, com la del republicà Gabriel Rufián. L'abstenció, de fet, tampoc va aconseguir la unanimitat socialista: 15 diputats del PSOE, encapçalats pels 7 del PSC, van trencar la disciplina de vot i van oposar-se a la candidatura de Rajoy. L'oposició va coincidir, això sí, a advertir al revalidat president que aquesta no serà una legislatura fàcil