La presidenta del Congrés, Ana Pastor, analitzarà en propers dies la carta enviada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, demanant presentar al Congrés la seva proposta de realitzar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya el proper dia 1 d'octubre.

Pastor decidirà en el seu moment una resposta, però fonts parlamentàries subratllen que la Cambra Baixa ja celebrarà un debat sobre el referèndum la propera setmana i recorden que el costum és que les intervencions de representants autonòmics a l'hemicicle estiguin condicionades a la presentació d'iniciatives legislatives que es voten.

A la seva carta, responent a les declaracions del Govern animant-lo a anar al Congrés, Puigdemont s'ofereix a anar a la Cambra el "més aviat possible" per participar en un debat sobre el referèndum. "Em sembla important que tots els diputats del Congrés puguin escoltar, com a màxim responsable institucional de Catalunya, les raons per les quals hem arribat fins aquí", exposa en la missiva.

A primera hora de la tarda d'aquest divendres, la missiva no havia arribat encara al Congrés i, segons han indicat fonts de la Presidència de la Cambra, Ana Pastor analitzarà el seu contingut i estudiarà la resposta ja a partir de dilluns.

Votació dimecres

En tot cas, fonts parlamentàries recorden que precisament la propera setmana ja hi ha un debat sobre el referèndum català, ja que el Ple del Congrés discutirà i votarà una moció del PDeCAT que insta al Govern a pactar amb la Generalitat la celebració d'un "referèndum d'autodeterminació" a Catalunya, incloent en aquesta negociació la data, la pregunta i les condicions d'aplicació del resultat.

La moció s'ha quedat una mica desfasada en tant que Puigdemont ja ha anunciat la data de la consulta, 1 d'octubre, i la pregunta que vol que contestin els catalans. És per això pel que no es descarta que el PDeCAT presenti una autoesmena per actualitzar la seva moció, per a la qual busquen el suport no només de les forces independentistes, sinó d'aquelles que donen suport a la celebració de la consulta.

I la moció del PDeCAT no serà l'única ocasió en què es parlarà sobre el referèndum català la propera setmana al Congrés. ERC, per boca del seu diputat Gabriel Rufián, preguntarà dimecres al Ple de control a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, si té alguna cosa "pensada" davant de l'anunciat referèndum català de l'1 d'octubre.