La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha titllat de "política-ficció" la hipotesi que ha admès aquest matí la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en el sentit que si es produeixen determinats escenaris, com inhabilitacions, podrien provocar un avançament del referèndum, previst per al mes de setembre.

"Això és fer política-ficció. Si en alguna cosa hem de fer una mica d'autocrítica en aquest procés polític, és que a vegades estem més pendents del que farem quan passi que no el que hem de fer amb el que està passant ara", ha retret Pascal, tot assenyalant que l'important ara mateix és aconseguir tirar endavant els pressupostos del Govern.

La dirigent demòcrata sí que ha admès que en cas que hi hagi inhabilitacions representarà "un desafiament en tota regla" al sistema democràtic que obligarà l'Estat espanyol a explicar-se tant internament com davant del món. "És evident que algun tipus de resposta hi haurem de donar, però no vull anar més enllà, perquè és quan entrem en aquell processisme, que pot no sé si cansar, però en tot cas despistar la gent", ha advertit.

Aquest matí, la secretaria general d'ERC havia assegurat al programa Els Matins de TV3 que “la inhabilitació de Forcadell seria un escenari límit" que obligaria a prendre una decisió. En ser preguntada si aquesta decisió podria passar per avançar el referèndum com demana la CUP, Rovira ha admès que cal "preveure tots els escenaris possibles".

Des de la CUP va ser el portaveu del secretariat, Quim Arrufat, qui va recollir aquest debat advertint dissabte que l'Estat podria estar preparant “cops repressius que facin saltar pels aires els pilars del procés” i obligar a introduir canvis en el calendari previst. En aquest sentit, Arrufat va recordar que la resolució del Parlament no fixa que s'hagi de celebrar el mes de setembre el referèndum, sinó que aquesta se situa com la data límit, i per tant es pot fer abans.

Per contra, Pascal en la roda de premsa posterior a la reunió que aquest matí ha celebrat la direcció del PDECat ha replicat que el procés ja té "un mandat, el del 27-S; un full de ruta; una majoria parlamentària; i el que ara cal és tenir pressupost i guanyar el referèndum".