La coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, ha emplaçat el Govern de l'Estat a acabar amb els "escarafalls, pompa i postureig" i fixar ja una data per a la reunió entre Mariano Rajoy i el president, Carles Puigdemont, per parlar també del referèndum.

La dirigent demòcrata ha respost a les declaracions d'aquest cap de setmana en el sentit que el Govern espanyol prepara una proposta per a l'executiu català, deixant de banda la petició del referèndum, i centrant-se en els 45 punts restants que va plantejar Puigdemont.

"El diàleg, si és diàleg, ha de ser franc i s'ha de poder parlar de tot", ha advertit. De fet, la dirigent demòcrata ha recordat que els 45 punts que acompanyen la demanda del referèndum són en realitat incompliments de l'Estat amb Catalunya, que per llei li pertoquen. "Seria peculiar que el punt 46, que és el que dona sentit a tot el que està passan no en poguessim parlar", ha advertit.

En aquest sentit, ha anunciat que el senador Josep Lluís Cleries té previst demanar demà al Congrés quins són els nous interlocutors que té l'Estat a Catalunya.

Operació Catalunya

Pascal s'ha referit igualment a la comissió d'investigació que JxSí vol impulsar al Parlament sobre l'Operació Catalunya. Ha argumentat que els fets són "prou greus com perquè s'hagin d'esclarir". Ha recordat que, a banda de les gravacions que es van conèixer de l'exministre Jorge Fernández Díaz on parlava d'afinar sentències, també han aparegut gravacions de la dirigent popular  Alícia Sánchez Camacho, quan aquesta havia assegurat al Parlament que no en sabia res. A parer seu, tot plegat reclama "moltes respostes".

Igualment, ha expressat la confiança que tots aquells que la Cambra catalana citi a comparèixer, entre els quals hi ha Fernández Díaz i Sanchez Camacho, però també la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el cap de Gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, responguin a la petició "per un esperit de respecte a la vida parlamentària".

De fet, Pascal ha emplaçat aquells que "es posen sota la bandera de la Constitució" per no acceptar el referèndum, a respondre quan els mecanismes parlamentaris els criden a comparèixer. "Ningú es pot amagar", ha advertit.

JxSí confia comptar amb la complicitat d'altres grups per tirar endavant aquesta iniciativa malgrat que al Congrés dels diputats hi hagi una iniciativa similar en marxa.

El PDeCAT té previst enviar una àmplia delegació dilluns vinent al Madrid per acompanya l'exconseller Francesc Homs al judici que comença al Suprem per la consulta del 9N.