La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha demanat avui a la CUP "menys gesticulació" com la crema de fotografies del Rei i ha fet una crida als anticapitalistes a no caure en la "trampa" de l'Estat per generar "divisió" entre els sobiranistes.

En declaracions a TV3, Pascal ha afirmat que la unitat entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP per desenvolupar el full de ruta cap a la independència "no ha de perillar" malgrat la tensió dels últims dies arran de les detencions practicades pels Mossos d'Esquadra de diversos joves de l'esquerra independentista que van plantar el jutge de l'Audiència Nacional que els havia citat com a investigats per cremar fotos del Rei durant l'última Diada.

Pascal ha demanat a la CUP que "no barregi" els Mossos en aquest assumpte, perquè "han de fer la seva feina, garantir la seguretat dels ciutadans i fer també de policia judicial".

"Som els polítics els que hem d'impulsar el procés, hem de deixar els Mossos d'Esquadra i els funcionaris que no se sentin violentats ni sentin cap tipus de pressió", ha afegit.

Després que dilluns sis diputats i una dirigent de la CUP estripessin fotografies del Rei en una roda de premsa al Parlament i càrrecs electes de la formació cremessin les mateixes imatges en diverses places catalanes, Pascal s'ha desmarcat d'aquestes accions.

Si bé ha assenyalat que "en un país normal probablement cremar la foto d'un monarca o trencar qualsevol fotografia no hauria de ser cap delicte", ha alertat que "actituds de sobregesticulació" com les de la CUP "no ajuden a convèncer ni a ampliar la majoria" favorable a la independència.

"Menys gesticulació, menys actes com aquest i més arguments per convèncer", ha subratllat Pascal, que ha reclamat a la CUP que "no s'equivoqui d'adversari" i no "caigui en la trampa" del govern del PP per "dividir el moviment sobiranista".

Amb tot, Pascal ha rebutjat les versions que auguren un "cataclisme" en l'independentisme i ha recordat que JxSí i la CUP tenen l'"encàrrec" electoral de "portar Catalunya a les portes d'un nou Estat" independent.