Marta Pascal espera que el president Puigdemont pugui explicar al Congrés dels Diputats per què el Govern ha arribat al punt de convocar un referèndum d’autodeterminació. La coordinadora del Partit Demòcrata (PDeCAT) està convençuda que Ana Pastor, la presidenta de la cambra baixa espanyola, no negarà l’oportunitat d’explicar-se a Carles Puigdemont, que està “disposat a explicar on toqui (...) quin és el compromís que té amb el poble de Catalunya, que és que la gent voti en un referèndum”.

La líder demòcrata era a Lloret de Mar, el territori de la senadora Montserrat Candini, en un acte on totes dues han demanat el 'sí' al referèndum.

Pascal s’ha queixat del tracte donat a Puigdemont a l’hora de respondre la carta on demana explicar-se al Congrés. “Quina manera curiosa d’entendre la democràcia: el president s’adreça a la segona autoritat de l’Estat espanyol, la presidenta del Congrés, i li respon la presidència del Govern. On és la separació de poders entre l’executiu, el Parlament i l’àmbit judicial?”, ha dit.

Per a Pascal, “la pilota no és a la teulada del president del Govern (espanyol), sinó a el de la senyora Ana Pastor, que estic molt convençuda que no podrà negar la veu al president Puigdemont. Veurem si [respon] en aquests termes”.