La coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, ha clos el XIX congrés de la JNC (les joventuts del PdeCat) i en el seu discurs ha aprofitat per intentar trencar amb la imatge que s'ha donat aquesta setmana de CDC i del president del PDeCAT, Artur Mas, arran de les declaracions de Félix Millet i Jordi Montull al cas Palau.

En aquesta línia, Pascal ha demanat "ajuda" a la militància per "fer un partit" on es reivindiqui "l'honestedat, la perseverança, el creure en nosaltres mateixos i el patriotisme", i ha volgut allunyar-se de les sospites de finançament irregular que planen sobre CDC i Mas. "Gastem el que tenim, fem les coses amb allò del que disposem. En tot cas, si a casa nostra n'entren 10, en farem servir 10", ha proclamat, tot demanant una alta "exigència ètica" al nou PDeCAt.

Congrés JNC

"Una setmana gens fàcil"

Pascal ha reconegut, davant els joves del partit i bona part dels consellers del Govern que aquesta que acaba no ha estat "una setmana gens fàcil". Les informacions al voltant del suposat finançament irregular de CDC i els testimonis del cas Palau han fet que els seus dirigents hagin estat gairebé absents de l'actualitat mediàtica. Però Pascal volia aprofitar l'acte d'aquest diumenge per deixar clara la seva postura. "Si hi havia un lloc on podíem venir a refer-nos és aquí, a casa", ha dit. 

I és que les joventuts del partit és l'organització que ella mateixa va deixar de liderar fa només dos anys, i això la fa sentir còmoda. Tan bé s'ha sentit que s'ha deixat anar i ha marcat posició respecte de les polèmiques pel cas Palau i les presumptes comissions del 4%. En aquest sentit, ha demanat "ajuda" per construir un PDeCAt que tingui a la base "valors fonamentals però que la política descuida de vegades". "Hem de reivindicar l'honestedat, la perseverança, la resiliència en moments complicats com aquesta setmana, creure en nosaltres mateixos i el patriotisme", ha sentenciat.

Pascal ha explicat que vol un partit "útil" i que sigui "part de la solució i mai del problema". En aquest sentit, ha apostat per posar fi a les quotes i als càrrecs de partit sense meritocràcia. Així, sense dir noms, ha vingut a demanar trencar amb les dinàmiques que han imperat fins ara a CDC i al naixement del PDeCAT. "S'ha acabat l'època dels que hi son perquè toca. És l'època dels que hi són perquè s'ho mereixen i creuen que formen part d'un projecte col·lectiu, i no d'un petit individu que treballa per l'agenda personal i el projecte propi", ha etzibat.

De Colau a Trump i Le Pen

Per la seva banda, el reescollit secretari general de la JNC, Sergi Miquel, ha aprofitat el seu discurs de proclamació per comparar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb la líder ultradretana francesa, Marine Le Pen, i el president republicà dels EUA, Donald Trump.

Segons Miquel, tots tres formen part d'un "populisme" que amenaça la societat actual i a la que ell ha cridat a barrar el pas. Per al líder de la JNC, tots tres representen un moviment polític que "mira al passar amb rancor i fomentant l'odi", mentre el PDeCAT i els seus joves "miren al futur" de manera positiva. Al seu discurs, a més, ha volgut deixar clar que, a diferència d'altres organitzacions independentistes, ells "mai" abraçaran el socialisme, en considerar que porta conseqüències que "acostumen a anar en detriment de la llibertat".

Miquel ha fet aquesta reflexió animant els seus a crear una organització que freni "el camp adobat perquè els populismes i la post-veritat de dretes i d'esquerres". "Hem de creat espais sòlids per fer front als populismes que arrelen arreu del país i del món", ha dit amb una imatge del Colau, Le Pen i Trump darrere.