S’acosten moments decisius per al procés. La cimera celebrada aquesta tarda ha de servir per avaluar la situació política a Catalunya i abordar les qüestions relatives a la data i pregunta del referèndum. En aquest context, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha fet una crida als comuns a “no fallar” i preservar la unitat sobiranista.

Les declaracions de Pascal s’han donat després que Catalunya en Comú, liderat per Ada Colau i Xavier Domènech, hagi confirmat que no assistirà a la reunió convocada pel Govern. 

Segons consideren des del PDeCAT, és “fonamental” que el bloc sobiranista arribi a aquest tram decisiu del procés “en un context d’unitat i transversalitat” a favor del dret a decidir de Catalunya i debatent les possibles “discrepàncies” en actes com el d’aquesta tarda.

"No es pot perdre aquesta oportunitat. Totes les veus i sensibilitats han d'estar presents", ha afirmat Pascal, referint-se especialment als comuns. Pascal ha reconegut que al llarg del procés sobiranista la unitat de les forces favorables al dret a decidir ha estat a vegades "la baula més feble".

Domènech, per la seva banda, ha urgit convocar el Pacte Nacional pel Referèndum com a resposta “transversal” al PP. Davant aquesta posició, Pascal s'ha mostrat disposada a fer "les reunions que faci falta en pro del consens" i ha apel·lat a Podem, que sí que estarà representat a la reunió d'aquesta tarda, que "ajudi que l'espai dels comuns es pugui sumar".

La formació dirigida per Albano-Dante Fachin ja ha confirmat la seva assistència a l’acte. Sobre aquesta, Domènech ha assegurat que respecta les decisions de la direcció de Podem i que no entorpeixen les relacions entre ambdós partits.

En referència a la data i la pregunta, la coordinadora general ha mantingut que és "desitjable, raonable, lògic i normal" fixar-les ja, com han demanat les entitats sobiranistes i també la CUP.