La coordinadora general del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), Marta Pascal, ha respost a les declaracions del diputat d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats Gabriel Rufián, en les quals ha dit que el pitjor que li ha passat a Catalunya és Jordi Pujol i Cs. Com a contrapunt a aquestes paraules, Pascal ha posat de relleu les virtuts de l’obra de govern de Jordi Pujol.

Pascal ha dit que quan sent el líder d'ERC a Madrid "parlant un català fantàstic i un castellà fantàstic" recorda que tot això és fruit de la "immersió lingüística" que Rufián va viure "en primera persona" i que "porta el segell del govern de Jordi Pujol".

També ha recordat "haver vist Rufián a la Universitat Pompeu Fabra", una de les universitats que es van crear per iniciativa d'aquest mateix executiu. "Quina sort que el president Pujol posés en marxa la immersió lingüística i una xarxa d'universitats potents, i quina sort que cregués que la sanitat d'aquest país havia de ser per a tothom!", ha remarcat.

Les pressions del Govern central, una “xarlotada”

La coordinadora general demòcrata ha qualificat de ''xarlotada i vergonya marca Espanya'' les pressions que ha fet el Govern espanyol per frenar una missió comercial al Marroc, encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president de Flandes, Geert Bourgeois. Pascal ha advertit que si es posen ''traves, posarem tombants'' i ha considerat que aquesta actitud demostra que estan ''neguitosos davant la revolució democràtica catalana''.

Segons la líder demòcrata, les pressions de l’executiu central demostren que l’Estat “no és un adversari qualsevol”. La decisió de suspendre el viatge es va prendre ahir divendres, després del que des del Govern s'ha qualificat de pressions de l'executiu espanyol a les institucions del Marroc per fer que cap polític no rebi els representants catalans i de Flandes. Pascal ha remarcat que a Flandes fins i tot s'ha cridat a consultes l'ambaixador espanyol per aquest afer, i ha assegurat que ''estan astorats''. És per això que ha apostat per ''fer sortir els colors'' al govern del PP i que es denunciïn aquest tipus d'actituds amb ''tota la força''.

Primàries a la vista

En el marc d'una jornada de treball amb els càrrecs locals i comarcals per reforçar l'estructura del partit a nivell municipal i guanyar el sí al referèndum, que s'ha fet al Teatre l'Ateneu de Tàrrega, Marta Pascal ha anunciat que el PDeCAT iniciarà el proper 10 de juny un procés que consistirà en l'elecció a través de primàries de tots els caps de llista per a les eleccions del 2019. En aquest sentit, Pascal ha qualificat aquest mètode, mai utilitzat per a l'antiga Convergència, d'''eina saludable que internament cal treballar perquè sigui marca de la casa''.

D'altra banda, el proper 13 maig, el PDeCAT té previst celebrar a Barcelona una conferència ideològica per tal de deixar palès que el partit no es va fundar ''per tapar les vergonyes a ningú'', que hi ha ''equip, projecte i idees'', i que defuig els extrems del populisme de les esquerres i les dretes.

Campanya per pagar multes

En la seva intervenció a l’acte, Pascal també ha fet referència als condemnats pel 9-N, els quals han passat el matí a Granollers, a la cinquena Assemblea General Ordinària de l’ANC. A partir de dimarts, la formació demòcrata posarà en marxa una campanya per recaptar fons i fer donacions amb l’objectiu d’ajudar a pagar les multes i contribuir a demostrar que “no estan sols”.