L’agitació al Partit Demòcrata Català (PDC) no ha acabat amb el congrés fundacional. Si durant el cap de setmana el partit havia d’aprovar el nom, l’estructura i les bases fundacionals, un cop tancat el congrés toca decidir la direcció.

La presidència del tàndem Mas-Munté es dóna per segura, però l'escenari apareix molt més complicat quan es tracta de la comissió executiva i, sobretot, del seu coordinador general.

El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, s'havia perfilat abans del congrés com el nom amb més força per articular una candidatura guanyadora a la direcció. Turull tenia el suport d’un dels corrents més potents del partit, Moment zero, i de la consellera de Presidència, Neus Munté. Enfront seu, l’exconseller Germà Gordó, el primer dirigent que havia expressat la voluntat de liderar el nou partit, no semblava tenir massa possibilitats.

No obstant això, el congrés ha remogut l’escenari.

La candidatura de Turull ha quedat de sobte associada a aquells moviments precongressuals que les bases han rebutjat i a una proposta ben vista per l’aparell. Poca renovació, en definitiva, davant un partit que reclama cares noves.

Candidatura de consens

La resta de corrents de la formació s’han mogut ràpid durant el dia d'avui. Tant és així que sembla que es podria estar articulant una candidatura de consens al voltant de la fins ara portaveu, Marta Pascal, i l’exalcalde de Fonollosa David Bonvehí.

Aquests dos dirigents que figuren entre les cares noves del partit que es volia impulsar amb aquest congrés, pertanyen a l’anomenat Moment zero, però a més, comptarien amb el suport d’un dels sectors que s’ha rebel·lat més potent i dinàmic durant aquest congrés, el que lidera el conseller Josep Rull, i en el qual s'alineen figures destacades com l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa. També tindria el suport de corrents com Generació Llibertat.

Des del sector Turull, però, no es tira la tovallola. Algunes fonts apunten que el president del grup parlamentari està disposat a seguir endavant amb la seva candidatura malgrat que aparegui una llista amb el tàndem Pascal-Bonvehí.

Miquel Buch

Altres veus s'inclinen per la possibilitat que Turull cedís el lideratge de la llista a l’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, un altre dels dirigents amb projecció dins del partit i que es donava per segur que faria el salt a la direcció i amb un lloc destacat. Això ha multiplicat la pressió damunt de l'alcalde de Premià.

Finalment, fonts de les diferents famílies del partit asseguren que s'està intentant evitar l'enfrontament entre aquests dirigents mitjançat una candidatura de consens, que incorporés Turull i Buch en la proposta liderada per Pascal i Bonvehí. Avui Turull i Bonvehí han abordat la situació en el marc d'un dinar.

Cal recordar que les llistes seran desbloquejades, és a dir, que els noms es votaran un per un, la qual cosa obliga a aconseguir el 50% dels vots emesos per aconseguir plaça a l'executiva. No n'hi ha prou amb formar part de la candidatura més votada. Aquell dels 12 noms de la candidatura que no superin el 50% dels vots s'hauran de retirar i proposar un altre candidat.

Les candidatures s'hauran de tancar dimecres a les vuit del vespre, quan acaba el termini per presentar-les. De moment, únicament Germà Gordó ha deixat clara de manera pública la seva disposició a presentar la candidatura, encara que s'ha mostrat disposat a negociar per tancar acords amb altres famílies del partit.