La participació en la jornada electoral d'avui ha patit una baixada molt significativa a Catalunya. Són 10 punts els que separen la participació del 26-J respecte del 20-D. Fins a les 6 de la tarda només un 46,36% dels electors havia acudit a les urnes. En les eleccions del mes de desembre passat hi va haver una participació de fins al 56,62%, a aquesta mateixa hora. Aquesta és la pitjor dada de participació de la història de la democràcia a Catalunya.

Cal tenir present, però, que els catalans vénen d'un pont de tres dies que va començar dijous a la nit amb la revetlla de Sant Joan i en què es van desplaçar milers de catalans. Només de l'àrea metropolitana van sortir més de mig milió de vehicles.

Aquesta baixada de la participació s'ha donat a totes les demarcacions de Catalunya, i gairebé en totes elles hi ha hagut una davallada de 10 punts. A Barcelona han votat un 47,16% dels electors, mentre que el 20-D va ser del 57,52%. A Tarragona també s'ha mantingut la dinàmica, han anat a votar un 44,76% fins a les sis de la tarda, respecte del 54,58% de les passades eleccions. A Girona han votat un 45,14% dels citats a les urnes, mentre que el 20-D ho van fer un 54,91%.

Finalment, Lleida és la província catalana on la participació ha estat més baixa, tal com ja va passar el 20-D. La diferència també és de deu punts, només un 41,13% dels electors han votat, respecte al 51,18% que ho van fer el 20-D.

A l'Estat, cau fins a 6 punts

Al conjunt de l'Estat la participació també ha baixat, concretament, ho ha fet fins a 6 punts. Aquest 26 de juny la participació fins a les sis ha estat del 50,86%, respecte el 58,22% que es va registrar el 20-D. El govern espanyol reconeix que aquestes són les pitjors dades de participació en unes eleccions generals de la història democràtica d'Espanya. Tot i això, recorden que el vot per correu va augmentar respecte de les últimes eleccions, en un 4%.

Catalunya ha sigut on més ha baixat la participació respecte de el 26-J, però no ha sigut la comunitat on menys s'ha votat. De fet, la comunitat amb menys participació ha sigut la ciutat de Melilla, on només han votat un 34,32% dels convocats. Tampoc les dades del 20-D van ser molt millors, ja que van acostar-s'hi només un 38,81% dels electors. També a Ceuta ha sigut molt baixa, del 38,81%.

La comunitat autònoma on menys ha baixat la participació ha sigut a Castellà Lleó, que només ha disminuït 3 punts. Avui ho han fet un 53,33% dels votants, respecte del 56,89% que ho van fer al desembre.