El Parlament ha presentat aquest dijous les al·legacions al Tribunal Consitucional (TC) per tal que s'aixequi la suspensió cautelar de l'article 135.2 de la reforma del reglament, que contempla la possibilitat de tramitar per lectura única i a instàncies d'un sol grup una proposició de llei. El Parlament considera que el recurs del Govern espanyol contra aquest punt del reglament és "clarament preventiu" i "desproporcionat".

El passat 16 d'agost la Mesa del Parlament va acordar presentar al·legacions al TC després que aquest rebutgés el recurs de súplica de la Generalitat i mantingués la suspensió cautelar de l'article 135.2 del reglament, que Junts pel Sí i la CUP podrien fer servir per aprovar les Lleis de Desconnexió.

Caràcter preventiu

A l'escrit d'al·legacions, la cambra catalana argumenta que el recurs d'inconstitucionalitat del Govern espanyol contra l'article té una "finalitat clarament preventiva" que "no legitima de cap manera la suspensió d'una norma d'abast general". Segons ja va denunciar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en conèixer-se la suspensió del reglament, la tramitació per lectura única no és inconstitucional i, per tant, s'estaria jutjant la finalitat que amaga l'aprovació d'aquest article. 

"Es fa evident en els arguments que el recurs utilitza per contextualitzar la impugnació. Es citen en aquest sentit declaracions del president de la Generalitat i de diputats dels dos grups parlamentaris impulsors de la reforma reglamentaria, i també [...] a partir d'informacions aparegudes a mitjans de comunicació. [...] Per molt fundades que puguin ser aquestes sospites [...] aquest recurs no pot dependre de la teoria del risc", assegura el document d'al·legacions.

Mesura desproporcionada

Precisament per aquest motiu, es considera que la suspensió del reglament és "notablement desproporcionada" ja que això també implica, per extensió i amb caràcter preventiu, impedir l'aprovació d'un article que pugui ser "perfectament constitucional". A més, el mateix document reconeix que, en cas d'aprovar-se les Lleis de Desconnexió per la via exprés, el Govern espanyol "disposa d'un mecanisme de reacció suficientment ràpid i també amb efectes suspensius, com seria la presentació d'un nou incident d'execució". 

Mesura desproporcionada

En les al·legacions, també s'esgrimeix que la reforma del reglament del Parlament "no vulnera el dret de participació" dels diputats, tal com ha denunciat l'oposició d'ençà que es va plantejar la reforma del reglament. Per contra, segons al·lega el Parlament, la tramitació per lectura única no impedeix que la Mesa, ja sigui d'ofici o bé a petició d'algun grup, pugui obrir un tràmit d'esmenes. A més, es recorda, el procediment de lectura única és una "pràctica àmpliament estesa", tant al Congrés dels Diputats com al Senat o en les assemblees legislatives de comunitats autònomes.