En un moment de màxima tensió entre l'executiu de l'Estat i el Govern de la Generalitat, amb l'amenaça d'intervenció a través de l'article 155 de la Constitució i amb als responsables de les entitats sobiranistes i el Major dels Mossos declarant davant l'Audiència Nacional, el Parlament ha decidit posposar el ple que estava previst celebrar aquest dimecres.

La decisió s'ha adoptat en la reunió de la Junta de Portaveus que s'ha celebrat aquesta tarda. Ha estat a proposta de JxSí i amb el suport de la CUP. Aquests grups han apel·lat a l'excepcionalitat de la situació i a l'aplicació de l'article 155 que, segons el seu parer, està executant ja el govern de Mariano Rajoy.

El diputat de JxSí Roger Torrent ha subratllat que en les circumstàncies polítiques presents, pendents que dijous l'Estat decideixi si activa l'article 155, no és possible celebrar un ple ordinari. "Ja no toca fer política autonòmica", ha reblat Torrent.

De moment, la Junta ha fixat una nova reunió per a dilluns en què es decidirà si es convoca el ple la setmana vinent. En qualsevol cas, el que sí està clar és que no serà un ple ordinari. Des de la CUP s'ha reclamat la convocatòria d'un ple monogràfic per abordar la declaració d'independència. Una altra opció seria celebrar el debat de política general, que encara no ha tingut lloc i que l'oposició també reclama.

Tampoc es descarta que, en cas que el Govern de Madrid activi dijous formalment l'article 155, es pugui activar la convocatòria d'un ple abans de la nova reunió de la Junta de Portaveus prevista per al dilluns.

Des del PSC, la portaveu, Eva Granados, ha advertit que les successives suspensions estan limitant la capacitat de l'oposició de control de l'executiu. "El Parlament està segrestat per la majoria", ha denunciat després de recordar que fa sis setmanes que no hi ha sessió de control al Govern.

La decisió de posposar el ple s'ha adoptat després d'un matí intens de reunions. Fins i tot, els grups que integren JxSí s'han reunit per separat. Mentre el PDeCAT convocava els seus diputats al Parlament i a Madrid i l'executiva del partit a la sala 1 del Parlament, els diputats d'ERC s'han reunit a la segona planta de la Cambra i els independendents ho han fet a la sala de reunions del grup.

A primera hora, després de saber-se que el president oferia dos mesos de diàleg al gabinet de Rajoy, la CUP havia reclamat un ple un proclamar la independència aquesta mateixa setmana o la vinent. La secretària general d'ERC i portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha recolzat la petició, la qual cosa ha provocat malestar a les files del PDeCAT.