El Parlament ha convocat per aquest dijous la comissió del Reglament, que tindrà com a únic punt del dia el nomenament de la ponència conjunta que haurà de debatre la proposta de reforma del Reglament de Junts pel Sí per agilitzar l’aprovació de les lleis de desconnexió.

La comissió té previst reunir-se aquest dijous a les 11, després que la Mesa aprovés aquesta setmana, amb els vots de Junts pel Sí, tirar endavant la iniciativa.

Junts pel Sí pretén reformar el Reglament per afegir-hi algunes esmenes, com que les lleis es puguin aprovar a través del sistema de lectura única a instàncies d’un sol grup, un mecanisme que fins ara només estava reservat al Govern.

Per fer-ho, cal crear una ponència conjunta, amb representació de tots els grups parlamentaris, on s’han de debatre les propostes presentades per les diferents formacions polítiques. La CUP ja ha confirmat que també presentarà algunes propostes de reforma al Reglament que haurien de servir per “millorar la vida parlamentària”. La resta de partits, Ciutadans, PSC, Catalunya Si Que es Pot i el PP ja han confirmat que no formaran part de la ponència perquè no estan d’acord amb el procediment seguit per Junts pel Sí.

Tot i l’absència de la resta de grups, Junts pel Sí i la CUP sumen la majoria absoluta, pel què tot sembla indicar que superaran els requisits que fixa el Parlament per fer aquesta maniobra legislativa, el que els permetria tramitar d’urgència les conegudes com a lleis de desconnexió.

L’oposició, per la seva banda, recorda que la jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC) manté que no poden crear-se ponències conjuntes si no hi participen la majoria dels grups. De fet, el TC ja va anular aquest desembre les ponències conjuntes amb les què Junts pel Sí i la CUP van voler aprovar les lleis de desconnexió. Els grups  de l’oposició podrien demanar, per tant, l’empara del TC ja que consideren que s’estan vulnerant els drets dels diputats.