El Parlament citarà en els propers dies el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè compareguin l'11 de juliol en la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya. 

Les compareixences ja van ser aprovades setmanes enrere, però aquest dimarts la presidenta de la comissió, Alba Vergés, ha desvetllat la data fixada per a la declaració. A més de Rajoy i Santamaría, també està citat a declarar l'actual ministre de l'Interior, José Ignacio Zoido, així com també el seu predecessor, Jorge Fernández Díaz, l'exfiscal general de l'Estat José María Romero de Tejada i el cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas.

També estan citades a declarar l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez, i l'expresidenta del PP català Alicia Sánchez-Camacho, protagonistes del dinar de La Camarga.

Assistència en dubte

Tot i la citació, no està confirmada l'assistència de cap dels esmentats compareixents. Segons ha assegurat Vergés, tots ells estan obligats a comparèixer i, per aquest motiu, els diputats els estaran esperant el dia de la citació. 

En cas que no es presentin, se'ls tornarà a convocar "dues o tres vegades" abans de presentar una denúncia per delicte de desobediència, ja que, en tractar-se d'una comissió d'investigació, els compareixents citats en condició de testimonis tenen l'obligació d'assistir-hi.

Tot i això, el lletrat del Parlament present en la comissió, Francesc Pau, ha assegurat que tot i que el Parlament pot demanar informació als membres del Govern espanyol, no els pot controlar.

Canvi de condició

A hores d'ara, ja han declinat la petició de compareixença els periodistes Francisco Maruenda, Pedro García Cuartango i Francisco Mercado que, com a experts, no estan obligats a comparèixer. És per aquest motiu que els diputats Albano-Dante Fachin, de Catalunya Sí que es Pot, i Mireia Boya, de la CUP, han demanat canviar la condició a testimonis.

D'aquesta manera, la seva compareixença seria obligatòria. Per fer aquest canvi, la presidenta de la comissió ha encomanat els grups arribar a un acord que, en tot cas, es consolidaria en la propera sessió de la comissió.