Pels passadissos del Parlament encara es respiren aires del dia històric, un més del procés independentista, que es va viure ahir a la cambra catalana amb l'aprovació de les conclusions del Procés Constituent, tot i l'advertiment concret del Tribunal Constitucional. Amb prou feines els líders dels partits han pogut atendre totes les televisions que els reclamaven per fer els respectius dúplexs del matí amb els programes d'actualitat. Des d'Inés Arrimadas fins a la cupaire Anna Gabriel, inclòs d'altres inesperats com ara el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà.

El republicà espera per entrar en directe / Foto: MA.

Ahir en el plenari ja va quedar palés que el debat aniria per llarg. L'oposició en bloc, i especialment C's i PP, es va mostrar molt crítica amb la deriva del Parlament cap a la unilateralitat, així com pel desafiament que suposava tirar endavant el text de la comissió d'estudi del Procés Constituent. De fet, en reiterades ocasions van reclamar la lectura de la interlocutòria del TC, així com demanar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que es pronunciés sobre aquesta qüestió. 

Doncs bé, l'endemà de la tempesta, encara són evidents les conseqüències, sobre tot, després que el govern espanyol ja hagi anunciat que portarà aquest divendres la decisió de la cambra catalana a l'alt tribunal. Aquest matí, precisament, la primera en pronunciar-se ha estat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Forcadell ha defensat la seva actuació i no s'ha sorprès per la reacció de l'executiu de l'Estat espanyol, que "utilitza els tribunals per fer política". És més, no contempla la possibilitat de la seva inhabilitació per "una cosa tan clara com és complir el reglament".  

Unes paraules que no han agradat a C's. Si ahir el vicepresident segon de la Mesa del Parlament, José Maria Espejo-Saavedra de C's, ja va deixar clar el seu posicionament en sortir al faristol, un fet inusual a la cambra, juntament amb els representants del PSC i CSQP, avui ha aprofitat de nou els passadissos de la cambra per contestar a la presidenta Forcadell.

Saavedra insisteix que "tots els ciutadans estan sotmesos a la llei", després que Forcadell hagi dit que no espera inhabilitacions perquè "va complir amb el reglament". C's considera que ahir aquest reglament "es va trepitjar" perquè els independentistes van aprofitar els privilegis que tenen com a diputats "per no ser responsables". Preguntat per la possible reacció del TC, Saavedra insisteix que "quan s'incompleix la llei, hi ha d'haver alguna conseqüència".

Espejo-Saavedra atén els mitjans en el Parlament / Foto: MA.

Abans, també s'havia pronunciat sobre les possibles sancions del Constitucional la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Espera que no hi hagi cap reacció a les conclusions del Procés Constituent perquè el que es va fer ahir "va ser un acte de democràcia". "En cap cas, entendria que fos democràtic sancionar", ha assegurat.

Borràs insisteix en que ahir es va fer un "acte de democràcia" / Foto: MA.