En període electoral, se suspèn l’activitat parlamentària. Però, en el cas del referèndum de l’1 d’octubre, això no serà així. La Junta de Portaveus ha fixat en la seva reunió d’aquest dimarts l’ordre dia del proper ple ordinari del Parlament de Catalunya, que tindrà lloc la setmana que ve, el 20 i 21 de setembre. Tot continuarà com sempre, malgrat que la CUP volia que se suspengués.

No obstant això, la proposta dels anticapitalistes no ha prosperat. Des de Junts pel Sí entenien la demanda dels cupaires, perquè és “costum” que les dues setmanes prèvies a una convocatòria electoral s’aturi l’activitat al Parlament. Però, davant la falta de “consens” -tota l’oposició ho ha rebutjat-, JxSí tampoc ho ha acceptat.

“Nosaltres no faríem cap ple, per respecte a la campanya”, han lamentat fonts de la CUP. Des del Partit Popular ho han vist com una constatació que no estem davant d’un referèndum de veritat. “Si no suspenen l’activitat parlamentària, estan admetent que no hi haurà campanya”, diuen les fonts populars.

Sense debat de política general

Per altra banda, durant la mateixa reunió, Ciutadans ha demanat la celebració del debat de política general, que encara no s’ha celebrat ni hi ha previsió, malgrat que el període de sessions comencés el 15 d’agost. Ho ha fet emparant-se en l’article 151 del reglament del Parlament, que estableix el següent: “A l’inici del període de sessions de setembre, el Ple, en una convocatòria específica, té un debat sobre l’orientació política general del Govern”.

La proposta ha estat rebutjada. Fonts del Junts pel Sí han argumentat que “fan una lectura massa estricta del reglament” i han recordat que, en altres ocasions, aquest debat s’ha celebrat a l’octubre. En canvi, des de Ciutadans ho veuen com el “reconeixement explícit que la legislatura està esgotada”.