La proposició de llei per modificar la llei actual sobre el finançament dels partits polítics continua la seva tramitació i es presentarà a la Mesa del Congrés dels Diputats, que haurà de decidir si l’admet a tràmit abans de debatre's al Congrés. Presentada per Catalunya Si Que es Pot, la proposta busca, entre d’altres aspectes, prohibir les donacions d’empreses a les fundacions de partits polítics. Segons ha assegurat el diputat de la formació, Joan Coscubiela, aquesta pràctica permet finançar “de manera indirecta i per la porta de darrere” els partits polítics.

“Si volem evitar nous o vells 3% necessitem noves lleis, i això és el que els oferim”, ha assegurat Coscubiela. La proposta del grup de CSQP no ha comptat amb cap esmena i, precisament per aquest motiu, es podrà traslladar a la Mesa del Congrés.

“Val la pena que es modifiqui la llei al Congrés per la resta de companys i companyes que seguiran vivint a l’Estat espanyol”, ha afirmat la diputada de la CUP Anna Gabriel. Gabriel també ha assegurat que cal “anar un pas més enllà” i establir que la corrupció és “sistèmica ja que el capitalisme promou la usurpació de béns públics i les actuacions egoistes i individualistes”.

Junts pel Sí, per la seva banda, també ha donat suport a la proposta ja que, segons ha assegurat el diputat Albert Batet, “estem totalment d’acord amb impulsar mecanismes de lluita contra la corrupció”. En la mateixa línia que Gabriel, Batet ha assegurat que espera una “llei de finançament dels partits polítics pròpia de l’Estat català i que es pugui regular des d’aquí”. Ara bé, ha assegurat, si “Coscubiela té fe en l’Estat espanyol, nosaltres no li posarem pals a les rodes”.

Antonio Espinosa, diputat de Ciutadans, ha assegurat que la proposta suposa “un pas endavant en la millora de la transparència”. Jordi Terrades, diputat del PSC, ha explicat que aquesta nova llei “ha de servir per reconstruir el vincle de confiança entre ciutadania i partits”. El PP, en boca d’Esperanza García, ha assegurat que la proposta “sembla més poesia que no pas prosa” i ha lamentat una falta de reflexió sobre les coalicions electorals -com CSQP-. “Intentem fer un model que pugui ser viable i que permeti millorar i no entorpir, no només els partits polítics, sinó el propi funcionament de la democràcia”, ha conclòs García.