El Parlament debatrà i aprovarà una proposta de resolució presentada per JxSí i la CUP que carrega contra el procés judicial obert contra la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, i defensa la seva "inviolabilitat" per la condició de parlamentària.

El text, registrat pels dos partits sobiranistes i tramitat per la via d'urgència, s'abordarà en el ple de la setmana que ve i arriba després que la presidenta declarés divendres davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

"La imputació a la presidència del Parlament de responsabilitat penal pels vots i opinions emesos pels diputats, pels acords adoptats pels òrgans de la cambra, vulnera de manera flagrant la inviolabilitat parlamentària", recull el text.

Precisament en la seva declaració de divendres, Forcadell va reclamar a la jutgessa Maria Eugènia Alegret i al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que defensin la seva "inviolabilitat" per la condició de diputada.

El mateix divendres, en una roda de premsa posterior, va esgrimir que la inviolabilitat és un procediment que reconeixen tant les lleis catalanes com les espanyoles i europees, "precisament per garantir la llibertat d'expressió dels diputats".

Esmenes

Catalunya Sí que es Pot (CSQP) ha presentat una esmena de modificació per a tot el text de la proposta de resolució de JxSí i la CUP. L'esmena proposa de substituir el text inicial per un altre que explicita que la investigació contra Forcadell és "un cas sense precedents" en tota la Unió Europea (UE) i que reivindica que la presidenta té "el dret i l'obligació" de defensar l'exercici dels drets dels diputats.

En aquest sentit, defensa que aquests poden "debatre, defensar les seves posicions i emetre el seu vot sobre totes aquelles qüestions que els siguin sotmeses". Afegeix que també poden impulsar les iniciatives polítiques que considerin "sense cap altre límit que les normes democràtiques, el respecte a la decisió majoritària i la garantia dels drets de les minories".

La iniciativa és una resposta parlamentària dels independentistes per defensar que els grups i els diputats han de poder discutir de tot i proposar el que sigui a la cambra, com han estat argumentant els contraris al procés contra Forcadell però favorables que es debatessin i votessin les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent en el ple del Parlament del 27 de juliol del 2016.