El Parlament presentarà al Congrés dels Diputats una proposta per tal de modificar la Llei de Memòria Històrica de manera que es reconeguin i s’ampliïn els drets de les persones que van estar perseguides durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

El text, que ha estat aprovat aquest dimecres per unanimitat, reconeix el dret de rescabalament de les persones afectades per la confiscació de paper moneda per part de les autoritats franquistes i estableix que el Govern espanyol “ha d’estudiar i habilitar mesures per rescabalar béns dipositats a les caixes de lloguer de bancs i caixes d’estalvis que van ser confiscats durant la guerra civil”.

Ferran Pedret, diputat del PSC i impulsor de la proposta, l’ha qualificat d’un “pas modest però important” ja que suposa que es contempli la possibilitat d’indemnitzar a totes aquelles persones que van estar afectades “de doble manera” pel franquisme. En primer lloc, perquè se’ls van requisar els seus estalvis, però també perquè van ser afectats per la condició de “rojos, amb tot el que comportava en aquell moment”.

El diputat de Junts pel Sí David Bonvehí, per la seva banda, ha assegurat que el Govern “continua compromès amb la memòria històrica”.

El principal partit de l’oposició, Ciutadans, ha mantingut que l’aprovació d’aquesta proposta suposa el “reconeixement d’un acte injust” tot i que, com ha reconegut la diputada Lorena Roldán “mai podrem reparar l’horror i les atrocitats de la Guerra Civil i la dictadura”. Deixant de banda la proposta, la diputada ha demanat als grups “posar en valor que, quan totes les forces treballem unides, som capaces de posar-nos d’acord i avançar com a societat”.

El diputat de Catalunya Si Que es Pot, Joan Josep Nuet, ha fet referència a les declaracions de l’alcalde de Lleida, Angel Ros, que va assegurar aquest dimarts que no destinaria diners a retirar les plaques franquistes dels edificis i ha assegurat que “les plaques les arrencarem amb les nostres mans si cal”. En referència a la proposta del PSC, Nuet ha reconegut la importància de la iniciativa però ha recordat que “queda molta feina per fer”.

Pel PP, en boca del diputat Fernando Sánchez, la proposta “dóna eines per tancar ferides que estan obertes”. Tot i això, el diputat ha recordat que el seu grup “no és partidari d’una revisió històrica constant ja que hem de mirar junts cap al futur i no centrant-nos en el passat”.

La intervenció de Mireia Boya també ha estat encaminada a respondre les paraules de l’alcalde de Lleida i per això ha acompanyat la seva compareixença amb un tornavís per exemplificar el seu compromís de “treure el fascisme del carrer”. La diputada de la CUP ha exposat els motius pels quals el seu grup no ha participat a la ponència, entre els que ha destacat la necessitat “de parlar d’altres temes dins la Llei de Memòria Històrica”. Tot i això, el seu grup ha donat suport a la proposta ja que "estem al costat de totes les víctimes".

Després d’aprovar-se per unanimitat la proposta, els diputats s’han posat dempeus i han aplaudit els familiars de les víctimes del franquisme i la Guerra Civil.