La política catalana se centra aquests dies en l’esmena a la totalitat que ha presentat la CUP als pressupostos de la Generalitat. Aquesta figura parlamentària és habitual en el debat parlamentari, però si l'esmena prospera els comptes decauen, un fet que no ha succeït mai fins ara al legislatiu català.

Una esmena a la totalitat és bàsicament una proposta perquè sigui retornat un projecte o proposició de llei. En aquest cas, els comptes del Govern català amb un recurs que han utilitzat aquest cop tots els grups de l'oposició a la cambra catalana.

Com que es tracta d’una esmena a la totalitat significa que el grup parlamentari que l'ha presentat no està d’acord en el global dels pressupostos i en vol uns altres.

En aquest cas, a l'igual que la CUP, els grups de l’oposició, és a dir, C's, PSC, CSQP i PP, també han presentat una esmena a la totalitat, perquè consideren que es tracta d'uns pressupostos continuistes de l'època d'Artur Mas. Si la CUP manté l'esmena, el Parlament tombarà els pressupostos i no es permetrà el seu debat, donat que les cinc esmenes a la totalitat es votaran conjuntament, i guanyaran la votació pel fet que només Junts pel Sí hi votarà en contra. 

A discussió el 8 de juny

Un cop registrades les esmenes, té lloc el debat a la totalitat. Una sessió plenària al Parlament que en el cas dels pressupostos se celebrarà el 8 de juny, en un ple avançat per no coincidir amb la campanya de les eleccions espanyoles. Serà llavors quan hi haurà el debat parlamentari de les esmenes a la totalitat. En aquest punt, si les esmenes -o alguna d'elles- no s’han retirat, un extrem que es pot dur a terme fins a l'últim minut, es procedeix a la seva votació.

Com que totes les esmenes a la totalitat es voten a la vegada, es pot donar la situació que la CUP voti el mateix que el PP o C's, malgrat el suposat acord d'estabilitat. No obstant, en aquesta legislatura també hem vist en diverses ocasions, com ara la ILP d'educació, com JxSí i el PP també anaven de la mà amb esmenes a la totalitat per evitar la tramitació d'iniciatives.

Si l'esmena tira endavant, el Govern ha de fer un nou projecte

Si les esmenes a la totalitat obtenen més vots favorables, llavors el projecte torna al proposant, per tant, al Govern, que sobre el paper hauria de tornar a presentar un altre projecte de pressupostos. En aquest sentit, no hi ha cap termini per presentar un nou projecte, és una decisió de l'executiu, i dependria de si conforma una majoria parlamentària. Mentrestant, el Govern continuaria amb els comptes prorrogats del 2015. 

El cert és que el calendari previst ara mateix, que contempla l'aprovació definitiva dels pressupostos del 2016 el 20 de juliol, quedaria en paper mullat. I en el cas d'un hipotètic nou projecte, llavors el debat podria allargar-se fins al mes de setembre, quan ja s'haurien d'estar preparant els comptes del 2017. 

Si pel contrari, es tomben les esmenes, és a dir, obtenen més vots en contra, el projecte pressupostari actual podrà continuar amb el següent tràmit parlamentari. Comença llavors el debat en comissió, on s’analitza i també es debat més en profunditat, partida per partida i departament per departament.