El ple del Parlament de la setmana que ve debatrà i votarà una moció de la CUP que requereix al Tribunal Constitucional “que s’abstingui de resoldre tots els procediments que tinguin a veure amb les decisions adoptades en el Parlament de Catalunya”.

La moció de la formació anticapitalista pretén denunciar “la politització, la manca d’independència i la falta d’objectivitat de l’alta judicatura i la fiscalia espanyoles i el Tribunal Constitucional”. Segons han manifestat la CUP, Junts pel Sí i Catalunya Si Que es Pot en nombroses ocasions, aquesta judicialització de la política ha quedat palesa en actuacions d’òrgans de l’Estat espanyol com, per exemple, les querelles contra la presidenta de la Mesa, Carme Forcadell, o la inhabilitació de l’expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau.

La moció que es votarà al ple la setmana vinent acusa directament al Govern espanyol i especialment al ministre de Justícia, Rafael Català, que “utilitza políticament el poder judicial en el conflicte democràtic contra Catalunya”.

La Mesa admet a tràmit la iniciativa

La moció va ser presentada aquest dimarts, però la Mesa va rebutjar la seva admissió a tràmit per aspectes formals. Segons especificava la Mesa, “el contingut de la moció excedeix les funcions pròpies d’aquest tipus d’iniciativa” ja que, segons el reglament, les mocions han de servir per impulsar el Govern a dur una acció a terme. En la primera moció presentada per la CUP, en canvi, s’instava directament al Tribunal Constitucional.

Després de conèixer la decisió de la Mesa, la CUP va presentar una petició de reconsideració en què qualificava de “manifestament errònia, injusta i mancada de fonament” la inadmissió a tràmit per part de la Mesa sobre la seva moció. Finalment, aquest dijous la Mesa ha admès a tràmit la iniciativa.