El Parlament Basc ha rebutjat avui una proposició no de llei d'EH Bildu que reclamava la creació d'una comissió especial per estudiar a la Cambra autonòmica els efectes que es derivin del procés sobiranista català a Euskadi.

EH Bildu s'ha quedat sola en la seva sol·licitud ja que la resta de partits ha votat en contra argumentant que no hi ha res a "imitar" i que fins i tot cal evitar que aquell procés "infecti" Euskadi, com han dit els portaveus del PSE-EE i el PP, o que en la Cambra basca existeix una ponència d'autogovern on es pot substanciar aquell debat, com han defensat PNB i Elkarrekin Podem.

Durant el ple ordinari d'avui, el parlamentari d'EH Bildu Pello Urizar ha mantingut no obstant això la importància d'analitzar el que passa a Catalunya perquè té influència política i econòmica al País Basc, a l'hora que ha assegurat que el procés sobiranista català "obrirà una porta" per a qui la "vulgui aprofitar".

També ha subratllat que EH Bildu reclama una anàlisi més "profunda", més enllà que una persona acudeixi a la ponència d'autogovern basca a parlar sobre el procés català.

Exigència democràtica

Joseba Egibar (PNB) ha emplaçat EH Bildu a deixar de "mirar cap a una altra banda" i definir la seva posició en la ponència d'autogovern, a l'hora que ha posat en valor el manifest a favor del referèndum a Catalunya, una "exigència democràtica", que ha recordat, ha estat subscrit per més de 540.000 persones i entitats.

Des de la bancada del PSE, socis del PNB al Govern Basc, el seu portaveu José Antonio Pastor ha insistit que el PSE comparteix "sense matisos" la posició defensada pel PSC i la seva contínua apel·lació al diàleg i a la política. Ha afegit que el model d'"ultimàtum" plantejat pels nacionalistes catalans "no serveix" i és un desafiament que se salta les regles.

PP: "Que no infecti Euskadi"

Elkarrekin Podem ha incidit a portar el debat a la ponència d'autogovern i ha considerat de "repetitiu" el debat que ha portat EH Bildu a la Cambra, que segons la seva opinió està més dirigit a la seva "parròquia".

Borja Sémper (PP) ha qualificat el procés sobiranista català d'"atropellament democràtic" i de "despropòsit jurídic", i ha assegurat que l'important no radica a analitzar com afecta els bascos sinó a intentar evitar que l'"actitud irresponsable" dels nacionalistes catalans "infecti" Euskadi.