El Parlament balear ha aprovat avui una proposició no de llei de MÉS per Mallorca en "suport a la democràcia i contra la judicialització del procés sobiranista de Catalunya" que ha estat avalada pels partits del Govern i el PI, i a la qual s'han oposat el PP i Ciutadans (Cs).

Mitjançant aquesta iniciativa, després de recollir-se les propostes plantejades pels socis de l'executiu balear, "el Parlament de les Illes Balears insta els governs espanyol i català a buscar una solució política i no judicial a la situació que viu Catalunya".

La iniciativa ha estat defensada per la diputada de MÉS Margalida Capellà i ha comptat amb 35 vots a favor de MÉS, PSIB-PSOE, Podem, Gent per Formentera i el PI, i 20 en contra de populars i Cs. En el text inicial plantejat pels econacionalistes s'urgia a solucionar aquest problema al Govern espanyol i a les Corts generals, però no a l'executiu català, que finalment també ha estat inclòs a proposta del PSIB-PSOE.

"Vergonyosa judicialització"

Durant la seva intervenció, Capellà ha recordat que 2,1 milions de persones es van manifestar a favor de la independència de Catalunya amb ocasió de la consulta popular de novembre del 2014. La diputada ha advertit que un país pot tenir lleis, com és el cas d'Espanya, però no per això ser un Estat democràtic i ha qualificat de "vergonyosa la judicialització" per part de l'Executiu central del procés sobiranista català.

Capellà ha exigit "diàleg i respecte a la voluntat del poble de Catalunya" i ha destacat aquesta iniciativa de suport del Parlament de les illes davant el "silenci i paràlisi política" de l'Estat davant de la voluntat de les institucions catalanes de convocar un referèndum sobre la independència.

Per part del PSIB-PSOE, el diputat Xico Tarrés ha subratllat el fet que la petició de la cambra balear es dirigeixi als dos governs, tal com han plantejat els socialistes. El PSOE, ha subratllat, està "abans que res amb la Constitució espanyola i amb la legalitat, només faltaria", ha postil·lat el diputat eivissenc. No obstant això, ha advertit que la Carta Magna és un autocar de "fa trenta anys" que és necessari actualitzar perquè "tots estiguem a gust" i que "la convivència entre els espanyols sigui millor del que és ara".

"Desafiament permanent

Des del PP, el diputat Miquel Jerez ha assenyalat que no està "en mans" del Parlament balear "paralitzar" l'acció de la Justícia en tot aquest procés i davant el "desafiament permanent" dels que pretenen la independència sense respectar les lleis i la legalitat. Jerez ha mantingut que la política, com qualsevol acció humana, està "sotmesa a l'imperi de la llei" i que "no es pot desafiar de manera permanent" la llei i la Constitució espanyola.

El portaveu de Cs, Xavier Pericay, ha denunciat les "fal·làcies" dels arguments dels grups que han recolzat aquesta iniciativa perquè "fora de la llei" res té "valor jurídic ni pràctic". A més, ha recordat que la Constitució espanyola va ser aprovada per una "amplíssima majoria" d'espanyols, també catalans, i el que no es pot fer és "saltar-nos-la".

Des de Podemos, el diputat David Martínez ha assenyalat que no entén l'"obsessió del PP contra Catalunya", encara que "els doni vots".

De la seva banda, el diputat del PI Josep Melià ha criticat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, perquè la seva actitud és que "els conflictes es cremin sols i s'enquistin, però aquest no és el camí" davant la qüestió sobiranista, ha advertit.