El Parlament debatrà aquest dijous una moció presentada per Catalunya Sí Que es Pot que insta el Govern a posar en marxa “amb caràcter urgent les iniciatives necessàries per disposar de l’assessorament, reconeixement i aval de la Comissió de Venècia”.

Durant el darrer ple, CSQP va acceptar donar suport a un referèndum unilateral sempre que aquest tingués l’aval de la Comissió de Venècia, un òrgan dependent del Consell d’Europa que disposa d’un codi de bones pràctiques per consultes referendàries.

Entre d’altres aspectes, el grup presidit per Lluís Rabell demana que la comissió es pronunciï sobre la norma que ha de donar cobertura legal al referèndum, les característiques del cens electoral, les condicions que ha de reunir la pregunta o els criteris necessaris per dotar de validesa el referèndum.

Aquesta moció de CSQP ha rebut esmenes, tant de Junts pel Sí com de la CUP. El grup de Govern ha proposat incloure un punt que detalla que l'Executiu de Carles Puigdemont “té la voluntat de celebrar el referèndum de manera pactada i acordada políticament amb el govern de l’Estat espanyol”. En tot cas, sobre el posicionament de la Comissió de Venècia, Junts pel Sí insta el Govern que posi en marxa les iniciatives necessàries “per complir amb els estàndards internacionals” establerts en el codi de bones pràctiques.

La CUP demana consell però no permís, i en aquesta línia va la seva esmena. A més, els anticapitalistes han presentat esmenes per tal de constatar que “l’Estat de dret a Catalunya està escapçat, intervingut i emmordassat”, destacant el paper del Tribunal Constitucional. Així mateix, la CUP ha aprofitat la moció de CSQP per reiterar la seva demanda de fixar data i pregunta i ha presentat una esmena per tal que el Govern “faci pública la data concreta del referèndum abans d'acabar el mes de maig”.