El Parlament ha aprovat aquest dimecres, amb els vots a favor de Junts pel Sí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó, la reforma del reglament per a la desconnexió exprés. Aquesta reforma, proposada per Junts pel Sí, permetrà tramitar per lectura única i a instàncies d'un únic grup parlamentari una proposició de llei com, per exemple, la Llei del Referèndum o la Llei de Transitorietat Jurídica.

És precisament per aquest motiu que d'ençà que va ser presentada ha estat subjecte de polèmica i l'oposició l'ha criticada rotundament per "vulnerar els drets dels diputats". Durant el debat al ple d'aquest dimecres l'oposició ha carregat contra la reforma del Reglament, al·legant que era contrària a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia. 

Davant aquestes crítiques, el portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha assegurat que la proposta del seu grup és "perfectament estatutària, constitucional i democràtica". Torrent ha justificat les seves paraules apel·lant al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que va admetre que la tramitació d'una proposició de llei per lectura única "no presenta en si mateixa problemes jurídics de constitucionalitat". Aquest mateix dictamen, però, assenyala també que la lectura única s'ha de limitar a casos en què la "simplicitat" de la norma ho permeti. 

En tot cas, aquest dimecres s'ha aprovat l'esmena que Junts pel Sí va presentar arran del dictamen del CGE i que condiciona la tramitació d'una proposició de llei per lectura única a "la naturalesa del projecte" i la "simplicitat de la formulació".

La posició de la CUP

Des de la CUP, la diputada Anna Gabriel ha reconegut que la seva formació no hagués plantejat una reforma del reglament en aquesta legislatura però ha justificat el seu vot favorable al·legant que la proposta de Junts pel Sí "serveix per aixecar les barreres a aquest poble per autodeterminar-se".

Gabriel també ha lamentat les crítiques de l'oposició, que s'ha fixat en la reforma del reglament com a "instrument per evitar que aquest país es pugui autodeterminar". "És incoherent girar l'esquena a una part de la població que vol votar, és d'una curtesa de mires absoluta", ha reblat la diputada. 

Així mateix, Gabriel ha deixat de banda la lectura única, que ha eclipsat el debat, i ha repassat totes les propostes de la CUP, entre les quals ha destacat la limitació del sou dels diputats, l'ús d'un llenguatge no sexista o la publicitat de les sessions parlamentàries.

Els investigats per corrupció

Una altra de les propostes de la CUP, tampoc exempta de polèmica, establia que “la mera condició d’investigat en un procediment penal [...] per un delicte de corrupció política provocarà immediatament la suspensió de la condició de diputat per un període de tres mesos”.

Aquest punt hauria tingut efectes directes sobre el diputat no adscrit Germà Gordó, investigat pel presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya, que s'hagués vist obligat a deixar l'escó. Tot i això, l'esmena ha estat finalment transaccionada amb Junts pel Sí, que han condicionat la suspensió de la condició de diputat al judici oral de l'investigat.