"Per un arxiu unit, per una Espanya unida". A les portes del Palau de la Generalitat i sota aquesta consigna prop d'una trentena de persones, la majoria vingudes de Salamanca, han reclamat al president del govern, Carles Puigdemont, la devolució de 400.000 documents dels papers de Salamanca, que segons el seu parer, manté "indegudament en el seu poder" i que "no li pertanyen".

El president de l'agrupació Salvar el Archivo de Salamanca, Policarpo Sánchez, ha denunciat "el reiterat incompliment de la sentència del Tribunal Constitucional i les interlocutòries emeses pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya", en aquest sentit. Per això, ha demanat al president que compleixi amb la llei. 

L'associació ha explicat també que han entregat més de 30.000 signatures dels ciutadans que han donat suport a aquesta petició exigint la devolució dels papers "robats". 

"Aquells que trenquen la unitat documental de l'Arxiu Històric d'Espanya, són els mateixos que trenquen la unitat nacional d'Espanya". "Com més siguem, abans salvarem l'arxiu de la seva manipulació i destrucció" d'un patrimoni "robat a tots els espanyols per la Generalitat separatista" de Catalunya.

Amb aquest missatge, la plataforma ha convocat a la gent aquesta tarda a plaça Sant Jaume de Barcelona. Una convocatòria que ha tingut el suport de plataformes ultres com Somatemps o Españoles de a pie, entre d'altres.

Els papers van ser requisats per les tropes franquistes a Catalunya, després de la Guerra Civil, i durant dècades la Generalitat i diverses entitats cíviques catalanes n'han reclamat el retorn, que no s'ha aconseguit totalment.